Спортно-техническата комисия при ОС на БФС във Видин лиши Валери Минков от делегатски права до края на спортно-състезателната 2015/2016 г. Решението е взето след мача Партизани - Рациария от осмия кръг на областното първенство за мъже, след който ръководството на футболната централа в крайдунавския град се самосезира да извърши проверка, пише "Конкурент".

Минков е санкциониран на основание чл. 31, ал. 6, 7 и 8 от Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС, чл. 32, ал.1, буква „а” от Дисциплинарния правилник и съгласно чл. 20, т. 7, чл. 23, т. 7 и чл. 21, т.4 от Статута на делегата. Причината е необективно, непълно и невярно отразяване от негова страна на факти за срещата и съдийското й ръководство. Главният рефер Ивайло Велев пък е лишен от права за 3 мача.

Решението на Съдийската комисия е взето на основание чл. 31, ал. 6, 7 и 8 от Наредбата за първенствата и турнирите, чл. 32, ал.1 буква „б” от Дисциплинарния правилник, съгласно чл. 34, ал. 1, т. 3 и чл. 49, т. 9 от Правилника за футболното съдийство. Арбитърът не е показал еднакъв критерий по отношение на двата отбора при отсъжданията си. Това е предизвикало недоволството на гостите от Арчар, които са били готови да напуснат терена.

С последвалите си действия пък делегатът е допринесъл за увеличаване на напрежението и двубоят в Макреш е бил прекъснат за около 10 мин. Въпреки всичко мачът се е доиграл, а Рациария губи с 0:1. За скандала обаче няма и дума в документите, представени от длъжностните лица във футболната централа във Видин. Факт е единствено високата оценка за съдийската бригада. Опитът на делегата и реферите да прикрият случилото се не остава неразкрит. На всичкото отгоре Валери Минков е погазил разпоредби на Дисциплинарната комисия, като умишлено е допуснал наказани - футболист и лице от щаба на Партизани да изпълняват функции от името на отбора без да е изтекъл срокът на тяхната санкция.

„Изключително грозна и непочтена постъпка, за която виновните ще си понесат наказанието”, бе лаконичният коментар на председателят на ОС на БФС във Видин Иво Марков, цитиран от "Конкурент".

До момента Валери Минков изпълняваше делегатски функции и във „В” група. От 2012 г., в продължение на три сезона той беше председател на Съдийската комисия към областния футболен съвет в крайдунавския град и паралелно с това съдийски инструктор.

Петима футболисти пък са наказани от Дисциплинарната комисия след срещите от отложения 8-ия кръг. По един мач пропускат Даниел Георгиев от Тимок (Брегово), Ивайло Розов от "Ботев-Д" (Димово), Ивайло Томов от Балкан )(Белоградчик) и Антон Борисов от Рациария, чийто съотборник Любен Любенов пък е аут за два двубоя.