Лудогорец стартира днес участието си в евротурнирите. Българският шампион гостува от 21:00 часа на Жалгирис в среща от втория предварителен кръг на Шампионска лига. Съперникът на "орлите" в никакъв случай не е от най-лесните, но това със сигурност не бива да е от значение за разградчани, чиято цел и тази година ще бъде участие в груповата фаза на Шампионска лига.

През лятото Лудогорец съумя да запази основните си играчи, въпреки че интерес към тях не липсваше. Единствено централният защитник Хосе Паломино бе продаден на Аталанта, но на тази позиция "орлите" разполагат с качествени заместници. 

Предсезонната подготовка на българския шампион премина по план, като тимът изигра няколко престижни контроли, в голяма част от които се поздрави с успехи над силни съперници. Това дава огромна доза оптимизъм сред разградчани, които обаче със сигурност не трябва да подценяват Жалгирис. Най-голямото притеснение пред нашия евробоец и свързано с терена, който е изкуствен. Това е причината в последната седмица Лудогорец да тренира на подобно игрище, като дори проведе и на него секретни контроли срещу Нефтохимик (4:1) и Черноморец (Балчик) (4:3).

Днес Георги Дерменджиев има само няколко дилеми около стартовия състав. Те са свързани с вратарския пост и центъра на защитата. Очаква се бразилецът Ренан да започне под рамката на вратата, вместо взетия през лятото аржентинец Хорхе Брун. Като бекове ще действат бразилците Сисиньо и Натанел. В центъра на защитата ще е Козмин Моци, а с по-големи шансове да започне до него е върналият се от наем в Хайдук Сплит Георги Терзиев. Очаква се българинът да бъде предпочетен пред Игор Пластун.

В халфовата линия ще действат Анисе и Лукас Саша. Капитанът Светослав Дяков лекува травма в заключителната фаза на подготовката и почти сигурно ще остане на резервната скамейка. Марселиньо отново ще заеме позицията пред дефанзивните полузащитници, а по крилата ще действат Вандерсон и Джонатан Кафу. В нападение Дерменджиев ще заложи на Клаудиу Кешерю.

Преди срещата от лагера на Жалгирис демонстрират огромно самочувствие. Треньорът им Валдас Дамбраускас няма проблеми с контузени и наказани играчи.

Резултат с изображениеЖАЛГИРИС - ЛУДОГОРЕЦРезултат с изображение за лудогорец
днес от 21:00 часа по Диема Спорт HD
Вилнюс, "ЛФФ"
Съдия: М. Шютенгрубер (Австрия)

Вероятни състави:

Жалгирис:
 Виткаускас; Вайтакунас, Мбодж, Климавичиус, Слийнгард; Благоевич, Куклис; Антал, Люич, Еливелто; Шернас
Треньор: В. Дамбраускас

Лудогорец: Ренан; Сисиньо, Козмин Моци, Георги Терзиев, Натанаел; Лукас Саша, Абел Анисе, Джонатан Кафу, Марселиньо, Вандерсон; Клаудиу Кешерю
Треньор: Георги Дерменджиев

Баланс на Лудогорец в Европа: 46 мача, 15 победи, 14 равенства, 17 загуби

Любопитни факти:
*За втори път в историята си Лудогорец започва участието си в евротурнирите с гостуване. През сезон 2013/14 разградчани стартираха стс загуба от Слован (Братислава) (1:2).

*Предишният старт в Европа с гостуване завършърши с 1/8-финал в Лига Европа

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Първа лига - трансфери и подготовка

Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма