Сърбинът Ратко Достанич официално бе назначен за треньор на Левски. Обстановката за специалиста на “Герена” му е добре позната от престоя му като помощник на Славолюб Муслин преди няколко години. През пролетта на 2002 година сръбският тандем Муслин – Достанич акостира в Левски и отборът стана шампион. Спечели и купата на България след победа над ЦСКА на финала. Двамата обаче бяха уволнени през пролетта на 2003 година след загуба от Славия на “Герена”.

Достанич се върна в България през пролетта на 2004 година, за да поеме Славия. Престоя му на Овча купел бе далеч по-различен от този в Левски и Достанич успя да класира “белите” едва на пето място, а през зимата на същата година заряза отбора, за да поеме сръбския гранд Цървена звезда.

През лятото на 2006 година обаче сърбинът отново се появи в България и пак пое Славия. И при втория си престой на “Овча купел” Ратко не се представи никак убедително – 6-о място за Славия на полусезона и той отново се прибра в родината си, този път, за да поеме Обилич. Това е третото връщане на Достанич у нас, като този път обаче треньорът не поема Славия, а Левски и със сигурност осъзнава голямата разлика.

В историята на Левски вече има подобни случаи, в които чуждестранен наставник е водил веднъж отбора, след което отново се е връщал. За първи път това прави чешкият специалист Рудолф Витлачил. През сезон 1964/65 той става шампион с Левски и напуска отбора през следващия сезон. Връща се през 1970/71, но по време на първенството напуска и е заменен от Йончо Арсов, който не успява да стигне до златните медали.

Люпко Петрович е следващият чуждестранен треньор, който води два пъти “сините”. При първия си престой през есента на 1999 година сърбинът се справя блестящо. Левски елиминира Апоел (Тел Авив) и Хайдук (Сплит) за купата на УЕФА, за да стигне до мачове с италианския гранд Ювентус. На полусезона “сините” са на върха на класирането, но Люпко получава изгодна оферта от Китай и напуска.

Връща се през октомври 2000 година, като сменя Владимир Федотов. И този престой на Петрович е успешен. Успява да изведе Левски до титлата през пролетта на 2001 година. Отборът участва в 3-ия квалификационния кръг на Шампионската лига и само един гол не достига да бъде елиминиран Галатасарай.

В ЦСКА единственият треньор, който се връща за втори престой, е италианецът Енрико Катуци. Специалистът дойде през есента на 2000 година и в края на сезона си замина, като остави отбора на 2 точки от лидера Левски. След бързи две загуби от Литекс през пролетта на 2001 година Катуци отново бе върнат, като на поста замени Сашо Станков. Италианецът обаче не успя да направи “червените” шампиони и те останаха на 7 точки от вечния съперник.

Друг сърбин Миодраг Йешич също прави има няколко завръщания в България. Треньорът първо бе начело на Славия през 2003 година, като престоя му начело на “белите” не бе кой знае колко успешен. През февруари 2005 година Йешич пое ЦСКА и тук започна възхода му. Стана шампион с “червените”, като това бе 30-а титла за клуба. През лятото отборът би Ливърпул насред “Анфилд” с 1:0, но не успя да влезе в групите на Шампионската лига. След това обаче “армейците” отстраниха Леверкузен и играха в групите на УЕФА. През пролетта на 2006 година обаче Йешич бе уволнен заради скандали и пропилян аванс от 7 точки пред вечния съперник Левски.

Сърбинът се върна в България през лятото на 2007 година, за да поеме Литекс. Той води “оранжевите” през целия сезон и спечели купата на страната, след което напусна отбора.

Драголюб Симонович също има завръщане у нас. При първия си престой като треньор води Белите орли и Литекс от лятото на 2003 година, но за кратко. След това се връща в Сливен през лятото на 2006 година и по-късно помогна на отбора да влезе в “А” група.

Наджи Шенсой бе начело на Беласица през есента като престоя му в Петрич бе истински провал, а през пролетта той вече бе начело на Пирин. С “орлетата” специалистът от Косово успя да отстрани Левски на полуфинал за купата на страната и игра финал срещу Литекс, загубен с 0:3./БЛИЦ