ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Черно море приема ЦСКА в двубой от 12 кръг на “А” група. Срещата е днес от 12:30 часа и ще бъде предавана пряко по ТВ+Булсатком. Преди мача “червените” са на трето място в класирането с 21 точки, варненци са десети с 12 точки.

Треньорите и на двата тима имат проблеми с контузени футболисти. Бившият футболист и наставник на ЦСКА, а сега на Черно море – Адалберт Зафиров, няма да може да разчита на нападателя Ермес Паломино. Голмайсторът е един от лидерите на варненци, но има увреден менискус и ще се подложи на операция. В атака почти сигурно “моряците” ще започнат с двама бивши “червени” футболисти – Мирослав Манолов и Георги Илиев. В Черно море има общо петима състезатели, които са играли в ЦСКА – Манолов, Георги Илиев, защитниците Росен Колев и Мартин Дечев, както и нападателят Георги Божилов.

Стойчо Младенов също е притиснат до стената заради контузии на важни футболисти. До последно под въпрос ще бъдат капитанът Тодор Янчев и Мишел Платини. Серж Нюаджи отпадна от групата. В защита ще действат Бандаловски, Апостол Попов, Пламен Крачунов и Михаил Венков. Няма да е изненада, ако Младенов заложи на още един бранител, който да бъде пред защитната четворка и да помага на Лукас Саша заради евентуалното отсъствие на Тодор Янчев. Вероятно е в стартовия състав да се появи младият Ангел Грънчов и един от всички бранители да играе малко пред защитата. По крилата ще действат Нджонго Присо и Пакурар, който ще замени контузения Нюаджи. Напред ще бъде Абел Анисе. Стойчо Младенов може да използва и по-офанзивна схема, с включването на още един атакуващ полузащитник в лицето на Сержиньо.

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА

КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ

ЧЕРНО МОРЕ: Георги Китанов, Детелин Димитров, Росен Колев, Александър Александров, Сашо Александров, Мартин Дечев, Самуел Камазола, Eденилсон Бенгонси, Георги Божилов, Георги Илиев, Мирослав Манолов
Резерви: Пламен Колев, Християн Попов, Симеон Симеонов, Илиян Капитанов, Стамен Ангелов,.Живко Атанасов, Дончо Атанасов
Треньор: Адалберт Зафиров
Контузен: Ермес Паломино

cska.JPG

ЦСКА: Томаш Черни, Иван Бандаловски, Апостол Попов, Ангел Грънчов, Пламен Крачунов, Михаил Венков, Лукас Саша, Александру Пакурар, Нджонго Присо, Абел Анисе
Резерви: Благой Макенджиев, Юнес Бенжелюн, Сержиньо, Тенгариня, Тасио, Себастиян Скиорили, Станко Йовчев
Треньор: Стойчо Младенов
Контузени: Антон Карачанаков, Костадин Стоянов, Нилсон Антонио, Серж Нюаджи
Под въпрос: Мишел Платини, Тодор Янчев

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
*Първият двубой между Черно море и ЦСКА се играе на 17 октомври 1948 г. Той е във втория кръг на учредената “А” група. Мачът е във Варна и завършва 2:0 за "моряците". Голмайстори са Тодор Терзистоев и Недялко Ганчев.

*Това е първата загуба на ЦСКА в елита, а впоследствие "червените" имат над 1050 победи в групата на майсторите.

*Черно море и ЦСКА са се срещали за първенство 95 пъти, като равносметката е: 12 победи за Черно море, 21 равенства и 62 победи за армейците при голова разлика 184:64 в полза на столичани.

*Само във Варна двата тима са изиграли 47 мача, като балансът е: 10 победи за моряците, 13 равенства и 24 победи за ЦСКА при гол.разлика 56:29 за червените.

*Най-големият успех на Черно море е 3:0. Това става през пролетта на 2004 г. В мача обаче наставникът на “червените” Ферарио Спасов залага само на юноши, за да запази основния състав за финала за Купата с Литекс. Оттогава в 8 поредни мача варненци не са стигали до пълен успех.

*ЦСКА бие Черно море във Варна за пръв път на 17 април 1954 година с 3:0, като две попаденията отбелязват Ат. Цанов и Крум Янев.

*Най-голямята победа във Варна на ЦСКА е с 4:1 на 9 септември 2000 година. Головете за ЦСКА отбелязват: Христо Янев, Костадин Видолов, Методи Деянов и Светослав Петров, а за домакините е точен Станислав Стоянов. Тази победа, заедно с успеха с 3:2 на ЦСКА през 1967/68 година са най-резултатните двубои между двата отбора в морската ни столица.

*Първото равенство във Варна 0:0 е регистрирано на 11 септември 1952 година.

*Най-резултатното равенство 2:2 е на 25 април 1971 година. Гостите повеждат с 2:0 след голове на П.Жеков и Г.Денев, а домакините стигат до ремито до почивката с точни попадения на Здр.Митев и Д.Георгиев.

*Най-много голове 2- за Черно море във Варна са отбелязали: Ст.Богомилов, Д.Георгиев, Б.Колев, Г.Кондов, Т.Атанасов- Барона, Ст.Стоянов и Ст.Генчев.

*За ЦСКА най-резултатен във Варна е Д.Марашлиев с 5 гола. Следват: 4- Ст.Младенов, 3- Ив.Ранков, П.Жеков и С.Чирич, 2- Кр.Янев, Ив.Колев, Г.Денев, М.Горанов и Кл.Ней.

*Най-често срещаните резултати във Варна между двата състава са: 1:0- 13 пъти /6 за Черно море и 7 за ЦСКА/, 0:0 - 9 пъти, 2:1- 6 пъти /1 за Черно море и 5 за ЦСКА/, 3:0- 5 пъти /1 за Черно море и 4 за ЦСКА/, 2:0- 5 пъти /1 за Черно море и 4 за ЦСКА/.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ОТ СРЕЩИТЕ ВЪВ ВАРНА:
*На 2 пъти в продължение на 10 години (от 1955 до 1965) и на 9 години (от 1965 до 1974) Черно море няма победа във Варна над ЦСКА.

*Само един път моряците са вкарали 3 гола и четири пъти по 2 гола в един мач срещу армейците

*От 1989/90 до 2002/03 година ЦСКА побеждава в 5 поредни мача

*В последните 4 мача на „Тича” армейците не са вкарали гол - за последно Ней за победата на ЦСКА с 2:0 на 20 април 2008 година, когато треньор бе Стойчо Младенов

*В последните 10 срещи равносметката е: 3 победи за домакините, 3 равенства 4 победи за ЦСКА

*Никога Черно море не е постигал 2 последователни победи срещу ЦСКА в морската ни столица

*Първата дузпа в историята на „А” група е отсъдена на мача Черно море - ЦСКА 2:0 на 17 октомври 1948 година, но Хр. Конаков от варненци я пропуска в 38 минута.

*За Черно море са отсъдени 4 дузпи (2 са реализирани от Божил Колев и Калин Топузаков) и 2 са пропуснати от Хр.Конаков и Александър Александров- Кривия

*За ЦСКА са отсъдени 3 дузпи, едната е реализирана от Радослав Здравков, а другите са пропусната от Никола Христов и Здравко Лазаров.

*Реализирани са 2 хеттрика в полза на ЦСКА: Иван Ранков и Саша Чирич.

*Гол № 50 във Варна е дело на Радослав Здравков в 66-ата минута от дузпа на 7 декември 1980 година при равенството 1:1.

*В мача Черно море – ЦСКА 2:3 на 13 август 1967 година Димитър Марашлиев от ЦСКА отбелязва в 34 минута гол № 900 за армейците в „А” група.

*Автор на най-бързият гол във 2-ата минута е Емил Костадинов на 21 април 1990 година при победата на ЦСКА с 2:1.

*Само двама чужденци (от ЦСКА) са вкарвали голове: македонецът Саша Чирич и бразилецът Ней.

*Двата тима са играли само веднъж в 12 кръг във Варна- на 22 ноември 1972 година и червените бият с 3:1

*През ноември са се играли 4 мача във Варна, като 3 завършват 0:0 (през 1978, 1982 и 2009 година) и ЦСКА побеждава през 1972 година.