Черноморец приема “Левски” днес от 16:00 часа в двубой от 16-тия кръг на “А” група. Срещата ще бъде излъчена пряко по БНТ. “Сините” гонят задължителна победа, за да продължат да бъдат в борбата за титлата. Черноморец отново залага на изненадата. По време на зимната пауза напуснаха част от основните футболисти, но треньорът Димитър Димитров-Херо доказа в последните няколко години, че прави от невъзможното стабилен отбор, който препъва водещите тимове.

Треньорът на Черноморец няма да разчита на наказания Тодор Паланков и контузения основен защитник Жереми Фо-Поре. Най-новото попълнение Лорис Арно все още не е във форма и остана извън двубоя. Уатара също няма да може да играе заради проблеми с визата. В защита вероятно ще бъдат Георги Терзиев, Траян Дянков и Тихомир Трифонов. В средата на терена ще бъдат Венелин Филипов, Крум Стоянов, Лъчезар Балтанов, Цветомир Цонков и Ванчо Траянов. В предни позиции Черноморец разчита на Преслав Йорданов и Гаел Нлундулу.

Треньорът на “Левски” Илиан Илиев е наказан и няма да води тима от скамейката. Наставникът беше наказан през есента, на мача с Черно море за Купата на България. Контузени и наказани футболисти в синия лагер няма и всички ще бъдат на разположение. Очаква се в защита да излязат Мулдер, Йордан Милиев, Везалов и Нуно Пинто. В халфовата линия вероятно ще започнат Стефан Велев и Станислав Ангелов, а пред тях – Владимир Гаджев. По крилата ще действат Кристовао Рамос, а отляво – новото попълнение Гари Родригес. На върха на атаката ще е голмайсторът Базил де Карвальо.

ЧЕРНОМОРЕЦ - "ЛЕВСКИ"
Днес от 16:00 часа
Стадион: "Лазур"
Пряко по БНТ
Съдия: Николай Йорданов

2_8.jpg
ЧЕРНОМОРЕЦ: Стоян Колев, Георги Терзиев, Траян Дянков, Тихомир Трифонов, Венелин Филипов, Крум Стоянов, Лъчезар Балтанов, Цветомир Цонков, Ванчо Траянов, Преслав Йорданов, Гаел
Резерви: Георгиев, Пехливанов, Башлиев, Балджийски, Дрянов, Лола, Ангелов
Контузен: Жереми Фо-Поре, Наказан: Тодор Паланков



Levski_.jpg
ЛЕВСКИ: Пламен Илиев, Дъстли Мулдер, Йордан Милиев, Димитър Везалов, Нуно Пинто, Стефан Велев, Станислав Ангелов, Владимир Гаджев, Кристовао Рамос, Гари Родригес, Базил де Карвальо
Резерви: Михаил Иванов, Орлин Старокин, Ромен Ели, Роман Прохазка, Рене Михелич, Илиян Йорданов, Жоао Силва
Контузени: няма; Наказани: Илиан Илиев-треньор



БАЛАНС
В А група: 69 мача, 11 победи за Черноморец, 13 равенства, 45 победи за “Левски”, голова разлика 148-72 за Левски
В Бургас - 34 мача, 9 победи за Черноморец, 10 равенства, 15 победи за “Левски”, г.р. 52-45 за Левски

През есента: "Левски" - Черноморец 1:0

Любопитни факти
*Откакто Черноморец се завърна в елита през лятото на 2007 година, общият баланс на срещите с “Левски” е абсолютно изравнен – по 4 победи за двата съперника, 3 равенства и голова разлика 14-14

*0:1 срещу Литекс в последния есенен кръг прекъсна рекордната за Черноморец серия от 7 поредни победи в елита.

*Още 6 мача са необходими на македонеца Ванчо Траянов, за да стане едва четвъртият чужденец с 200 мача в А група след сърбите Йеленкович, Савич и Голубович

*“Левски” няма победа в Бургас при последните си 5 визити, при които взеха едва 2 точки – 2 равенства и 3 загуби

*В 21 мача през есента във всички турнири “Левски” не успя да вкара поне гол само в два – при загубите с 0:1 от ЦСКА за първенство и от Черно море в осминафинален реванш за националната купа

*Станислав Ангелов ще изиграе 175-ия си двубой в А група, в които е отбелязал 11 гола – 1 за ЦСКА и 10 за “Левски”.

*Черноморец и “Левски” са се срещали за първенство 69 пъти, като равносметката е: 11 победи за Черноморeц, 13 равенства и 45 победи за “сините” при голова разлика 148:72 в полза на столичани.

*Само в Бургас двата тима са изиграли 34 мача, като балансът е: 9 победи за акулите, 10 равенства и 15 победи за Левски при г.р. 52:45 в полза на гостите.

*За пръв път двата съперника играят в Бургас на 4 юни 1949 година. Домакините губят с 0:1, след гол на Б. Цветков- Жук.

*Най-голямата си победа с 5:2 отборът на “Левски” постига на 6 октомври 1965 година. Голмайстори за сините са: Георги Аспарухов-Гунди-3, Ив. Георгиев и Цветан Веселинов, а за домакините Ст.Вражев и Хр.Момчев. Това е и най-резултатният двубой в Бургас между двата съперника.

*За пръв път Черноморец постига победа над “Левски” на собствен терен с 1:0 на 28 октомври 1972 година след автогол на Кирил Ивков в 83 минута.

*Най-голямата победа на Черноморец над “Левски” е на 2 март 1980 година с 3:0 след голове на Ив.Притъргов, Г.Маджаров (дузпа) и Д.Папазов (дузпа).

*Първото равенство в Бургас 1:1 е регистрирано на 23 ноември 1969 година. Голмайстори са Ем. Симов за акулите и Павел Панов за сините.

*Най-резултатното равенство 3:3 е на 23 февруари 1991 година.

*Най-много голове 3 - за Черноморец в Бургас са отбелязали Г. Маджаров и Вл. Стоянов, а с 2 гола са: Хр. Момчев, Н. Андреев, Т. Дремсизов, Ив. Притъргов, Ив. Йовчев, Анг. Стойков и Г. Божилов.

*За “Левски” най-резултатни в Бургас са били Георги Аспарухов с 4 гола, Павел Панов с 3, а с 2 гола са: Цветан Веселинов, С.Николов, Наско Сираков, Емил Спасов, Велко Йотов и Пламен Гетов.

*Най-често срещаните резултати в Бургас между двата тима са: 2:1 - 10 пъти (4 за Черноморец и 6 за “Левски”), 1:1 - 6 пъти, 1:0 - 5 пъти (2 за Черноморец и 3 за “Левски”).