През последните дни тук и там циркулира новината за учредяването на някакъв „нов" фенклуб на ЦСКА. Все още не е ясно дали става дума за клон, фракция или подразделение на съществуващата официална организация или пък някой „мъдрец" се е изкушил да прави втори синод като контра на Дучето. Нищо чудно цялата работа да се окаже кьорфишек, тъй като слухът както се появи, така и изчезна. Без да имам допълнителна информация, допускам, че инициаторите са били посъветвани овреме да се откажат от грандиозната идиотщина.
 
От цялата мъглява история обаче следват няколко съвсем конкретни заключения. И най-напред трябва да се започне с предположението, че най-мощната организация на привържениците в страната очевидно боде очите на някого. Ин(директната) атака срещу Димитър Ангелов ясно подсказва, че той и неговите хора са станали твърде неудобни. Как и защо? В този случай кодът към „загадката" е прекалено елементарен и гласи -скачат срещу Дучето, защото от близо 15 години той е символ на сектор „Г", който спаси ЦСКА от ГеоргиМарковци, Бакърджиевци, Трактори, Перуки, Ловци и Орденоносци, от стари комплексари и доносници, от мутри, от всевъзможни политически и медийни курви.
 
Силата на Дучето стана прекалено голяма и автономна с повече от 800 разклонения в цялата страна и зад граница. И докато водеше битката по всички фронтове, този уникален организатор нанесе страшен ответен удар срещу отбора на всички власти и към днешна дата „червените" са извън конкуренция по популярност с най-много почитатели (виж анкетите от последните години!), с най-мощна подкрепа на всеки мач, включително и във „вечното дерби", и с десанти от по три хиляди най-верни от верните в Рим и Лондон по време на криза. Ето това постигна Дучето начело на Централния фенклуб на ЦСКА - той вкара своя отбор в Шампионската лига далеч преди треньори и футболисти и направи така, че всички в Европа отново треперят пред страшилището от София. Този път не на терена, както не толкова отдавна се случваше с Аякс, Байерн, Ливърпул, Ювентус..., а на трибуните. С други думи - Дучето и неговите момчета и момичета спечелиха своята битка със сърце, ум и всеотдайност в най-тежкия период от историята на ЦСКА и това значи много.
 
И сега изведнъж на някого се приискало да лансира алтернатива?! Няма как да стане! И не защото Димитър Ангелов е ангел - идеални хора няма, а защото той е доказал как трябва да се води битката за ЦСКА. Този роден лидер и невероятен организатор има природната дарба да води полемика и да увлича последователи. Редкият му талант на медиатор му позволява да бъде на „ти" както с министъра и депутата от жълтите павета, така и с бачкатора от Перник или със селянина от Добруджа. Именно затова Дучето оцвети в червено цялата карта на България - от Брегово до Капитан Андреево и от Петрич до Дуранкулак.
 
Не отричам правото на всеки да предложи нова идея и нови лица, но за да претендираш за роля сред „червената" общност трябва да си в състояние да решиш три-четири дребни задачи, а именно - да поддържаш цялата организационна структура на фенклуба, която прескача границите на страната, да осигуряваш „домашен терен" при всяко гостуване на отбора, да доминираш във всяко „вечно дерби", да правиш чудеса от фантазия и творчество в сектор „Г", да покоряваш Европа от Балканите до Ламанша и между другото да разширяваш приятелските контакти с агитките на „събратята" от Стяуа (Букурещ), Партизан (Белград), ЦСКА (Москва), Рома, ПАОК, БАТЕ... Не е малко, нали!
 
ЦСКА е много повече от всякаква партия или друга подобна общества формация. ЦСКА е морален избор и родова карма за милиони хора и този, която дръзне да претендира за лидерство сред „червената" общност трябва да отговоря на изключителните стандарти, наложени от Дучето. Димитър Ангелов се доказа по време на Отечествената война за ЦСКА и по тази причина не може да бъде лесно конкуриран. Да, той вероятно е арогантен, агресивен, невинаги културен, понякога откровено скандален, но такъв какъвто е, той е незаменим за каузата на клуба. Именно затова враговете са го поставили на мушка, защото им боде очите с непоклатимото си присъствие.
 
Да не говорим, че с него се съобразяват политици и държавници, тъй като мнозина от тях отлично съзнават, че Дучето притежава и сериозен електорален ресурс. Публична тайна е, че на последните парламентарни избори БСП плати поне с минус десетина депутатски места в резултат на наказателния „червен" вот, след като правителството на Станишев удари рамо на своя човек Батков в хода на „Лицензгейт".
 
Възможно е някой да е подсказал на собствениците на АД-то в Борисовата градина, че те могат да си организират свой фирмен фенклуб, значително по-удобен и по-лесен от организацията на Димитър Ангелов. Абсолютна заблуда! Тръгнат ли по този път - свършени са! Най-напред ще затрият отбора без неговата най-важна опора, а след това ги чака съдбата на Димитър Христолов в Ботев (Пд)! Не вярвам „титаните" да си вкарат такъв неотразим автогол...
 
И все пак - повишено внимание, защото тенденцията е тревожна. Най-напред напуснаха прекалено лесно историческия си дом на „Армията" без пусков срок за новия стадион, а сега излизат симптоми за удар срещу Дучето. А спре ли сърцето на могъщия „червен" обществен организъм, агентите от Подуяне са си свършили половината работа, за която се мъчат вече двадесет години.
 
Кой каквото иска да направи за ЦСКА, добре дошъл, но само в рамките и под егидата на Централния фенклуб. Между другото Дучето би могъл за нула време да получи съответната подкрепа под формата на експресен вот на доверие. И от позицията на своята мисия да отговори на наболели въпроси за управлението на организацията, за перспективите, за отношенията с шефовете на клуба и т.н. И да не забрави да обясни на публиката кой всъщност бе виновен за нахлуването в Мездра, струващо на практика титлата на „армейците". Това са важни неща, от които зависи степента на доверие в един самороден и безспорен лидер като Димитър Ангелов.
 
А на тези, които сънуват разни официозни, контролирани и „правилни" кръжоци, ще кажа, че подобни имитации са мъртвородени и предварително обречени, тъй като имат за цел да неутрализират гражданската активност в интерес на прозрачни корпоративни интереси. А може би някой иска да превърне живия сектор „Г" в подобие на срещуположния полюс „Б", известен напоследък като средище на меко казано съмнителна дейност, маша на този, който поръчва приспивната мелодия за наивници...
ГЕОРГИ АТАНАСОВ/Sport1.bg