Полузащитникът на Литекс - Христо Янев, бе избран за играч номер 1 на 21-ия кръг в "А" група, в анкетата на вестник "Футбол" и пресклуб България.

Техничният халф вкара единственото попадение в дербито с Левски в Ловеч, спечелено от шампионите с 1:0 и за четвърти път от 2005 година получи тази награда.

"Благодаря за наградата, който от нашия отбор да я беше спечелил щеше да е заслужено, всички се представихме на ниво", започна Янев.

"Промяната в отбора е това, че имаме нов треньор и неговото име е Христо Стоичков, всички го познаваме. Стремим се да изпълняваме указанията му и до момента се справяме добре. Относно титлата, ние няма да спрем да се борим до края на първенството, но трябва да сме реалисти, 7 точки са много голяма преднина”, отговори техничарят на въпрос за промяната, която е донесъл Стоичков и шансовете за титла на “оранжевите”.

Опитният халф не пропусна да похвали съотборника си Георги Миланов: "Не е тайна, че Георги Миланов е новото лице на българския футбол и всички се надяваме той да успее да развие качествата, които има. Има още няколко много талантливи момчета, които работят страшно професионално и са доста добри”.

Янев отхвърли и спекулациите, че вече е започнал преговори за нов договор с шампионите: "До момента Литекс като клуб се държи много коректно с мен, но все още не съм разговарял с шефовете дали ще остана. Има обаче много време и съм сигурен, че такива разговори ще има. Моето желание е да съм здрав, ако някой отбор със сериозни намерения иска да защитавам цветовете му, със сигурност ще го направя".

Бившият играч на ЦСКА засегна и предстоящия мач за купата на България: "Локо (Пловдив) са много сериозен отбор, показаха много добри игри през този сезон. Победиха Левски и Лудогорец, но това е мач, който ни предстои чак след този с Миньор, така че ще мислим за него по-късно. Трябва да подходим много сериозно към двубоя и всички много искаме да победим. Най-важният мач винаги е следващият, ако искаме да се задържим в челото на класирането".

Христо Янев изказа подкрепа към капитана на България и Астън Вила Стилиян Петров, който се бори с остра форма на левкемия: "Стилиян е изключителен човек и мъж, той е доста положително настроен, въпреки това, което се случва с него. Всички сме с него и дано успеем да му предадем нашата положителна енергия да се оправи. Иначе съм сигурен, че всичко, което зависи от него, той ще го направи, пожелавам му успех и всички сме с него".