Представителният тим на "Левски" от една седмица се подготвя усърдно в гръцкия курортен град Александруполис и се радва на отлични условия, предоставени от домакините. "Сините" са настанени в суперлуксозния петзвезден хотел "Александър" и използват терените на местната община. След поредното тренировъчно занимание треньорът Ясен Петров даде обширно интервю пред официалния сайт на клуба.

- Г-н Петров, измина първата половина на сезон 2010/11, сега "Левски" се намира в зимния подготвителен период. Какво трябва да подобри в подготовката и представянето си отборът, за да успее да изпълни традиционно високите цели?
- Не е тайна, че това са едни от най-трудните периоди основно за футболистите, тъй като се извършва сериозен обем от работа в интензивен режим, което изисква много усърдие и разбира се усилия. Предстои ни да надграждаме на свършеното през лятната подготовка и есенния полусезон, а показателите на играчите в сравнение с тези в Правец ни подсказват, че отборът работи и се развива в правилната посока.

- До каква степен този период може да се окаже решаващ за развитието и изхода на сезона?
- В този период трябва да направим така, че нашия отбор да е готов на 100% за втория полусезон и затова, което ни предстои още в първите няколко изключително важни кръга от шампионата. Трябва да сме готови, както физически, така и тактически, за да може още от началото да подгоним Литекс и да дадем максимума за стопяването на преднината им.

- Доволен ли сте от условията, които ви предоставя Александруполис?
- Определено климатът, двата терена и условията в хотел "Александър" са предпоставка за нормалното провеждане на първия ни подготвителен лагер. Тук е мястото да отбележим и пълното съдействието от страна на местната Община.

- Без да повдигаме завесите на клубната кухня, може ли да нахвърляте с няколко думи какво предстои в чисто спортно-технически аспект на "Левски" в предстоящите дни до края на лагера в Александруполис?
- Предстои ни да свършим другата половина от така заплануваната ни работа, както в бегови така и в игрови аспект. В края на лагера ще изиграем контрола срещу сборен отбор на Александруполис, където ще дадем възможност на максимално голям брой футболисти да се изявят и да се натоварят в игрова обстановка.

- "Левски" се раздели с няколко футболисти и в същото време привлече обещаващи имена в състава си. Изглежда ли ви окомплектован състава и развива ли се той в правилната посока с оглед на очакванията от страна на феновете?
- Това с движенето на футболистите в двете посоки е съвсем нормален процес във всеки един отбор. Моето мнение е, че от лятото насам "Левски" изгражда изключително нов, млад и работоспособен състав със сериозен потенциал във всяко едно отношение. По време на паузата успяхме да привлечем играчи на ключови за отбора позиции, а има вероятност да се подсилим и на още един-два поста. Важното в случая е, че още от първия ден на този важен период можем да разчитаме и да работим с футболистите, които искахме.

- Няколко думи относно широко коментираната тема за зависимостта на "Левски" от Гара Дембеле?
- Не го казвам за първи път - дай Боже всекиму подобна зависимост. "Левски" като всеки един голям отбор не се различава в това отношение и има нужда от качествените си футболисти, а те при нас не са един или двама. Истината е, че представянето и суперлативите за Гара са съвсем логични с оглед на старанието и професионализма, който той показва по време на тренировъчния процес и мачовете. По този начин така да се каже заразява останалите, което е едно от най-ценните му качества. С възможностите си Гара Дембеле пасна идеално на стила, който "Левски" изповядва и намери перфектната обстановка да ги развива, за което има заслуга целия отбор.

- Доста анализи на тема тактика и представяне на "Левски" четохме и наблюдавахме по време и след края на първия дял от сезона. Можете ли да посочите с няколко думи къде са най-често допусканите пропуски и разбира се с какво се отличава "Левски" в срещите до момента?
- До средата на първия полусезон допускахме леки голове от ситуации, които въобще не предвещават това. Също така показахме и неориентираност в статичните положения изпълнени срещу нас. Това са фактите, но с оглед малкото време за сработка на до голяма степен новия "Левски" преди сезона и натоварената програма след това до някаква степен тези пропуски бяха логични. Видяхме че към края на първия дял на сезона, когато се отвориха няколко "дълги" седмици за работа успяхме да сведем тези грешки в дефанзивен план до минимум и дадохме индикации, че можем да се справим с този проблем. Иначе Левски демонстрира изключителен потенциал в атака, което затрудни всичките ни съперници в България и Европа. Мисля си, че отбелязаните 52 попадения до момента и създадените още голям брой голови положения са ясен показател за класата на отбора в офанзивен план и затова, че се развиваме в правилната посока.

- Стил и начин на игра?
- Моето виждане за играта на "Левски" е той да бъде агресивен към целта във футболната игра, тоест вратата да я търси по различни и разнообразни начини. Да играе с високо темпо футбол, да бъде балансиран отбор, както в атакуващ, така и в дефанзивен план. "Левски" трябва да показва характер в трудните моменти, който демонстрирахме не един или два пъти през първия дял на сезона, и да търси победата до последно.

- До каква степен е реално да се твърди, че може да бъде наваксана разликата от водача във временното класиране и коментара ви за предстоящия сблъсък с него за Купата на България?
- С цената на всички усилия ще гоним стопяването на тази разлика и ще се борим до последно за титлата и Купата на България. "Левски" го е правил винаги.

- Пълните трибуни на "Герена" през по-голямата част на есенния полусезон ли Ви дава увереност, че отборът върви смело в правилната посока?
- Определено този факт ни радва, наистина хората по трибуните са барометъра. Това ни подсказва, че отборът се развива и в същото време ни задължава да продължим да борим със същата амбиция.