Отборите на Несебър и Фратрия (Варна) са последните два нови отбора в професионалната Втора футболна лига за сезон 2024/25, след като спечелиха квотите в Югоизточната и Североизточната Трета лига. По-рано през месец май промоция за второто ниво спечелиха също така Миньор (Перник) и Локомотив (Горна Оряховица). Втора лига от новия сезон ще бъде от 20 отбора.

Несебърлии станаха шампиони на Югоизток, след като в последния 38-и кръг беше крайно убедителен срещу Родопа (Смолян) и го победи с 6:1. Още до почивката резултатът беше 3:0, а след това паднаха нови три попадения във вратата на гостите. Головете бяха дело на Никола Гавов, Стоян Велинов, Никола Гелин, Нуретин Пюскюлю, Радослав Терзиев и Кристиян Парашкевов.

С този успех Несебър събира 95 точки, а след тях с по 93 се нареждат Саяна (Хасково) и Спартак (Пловдив). Хасковлии днес отнесоха Ботев II (Пловдив) с 4:1, а "гладиаторите" нямаха проблеми със Загорец (Нова Загора) и биха с 3:1. Но без никакво съмнение Несебър заслужено е на върха, тъй като освен най-много точки, може да се похвали с по-добри преки двубои с директните си опоненти.

Във Втора лига обаче по служебен път влиза и втория отбор на Ботев (Пловдив), което беше ясно от преди месец. От Югоизточната Трета лига изпадат Сливен, Сокол (Марково) и Берое II (Стара Загора), а от Втора в тази дивизия се смъкват Марица 1921 (Пловдив) и Черноморец 1919 (Бургас).

Фратрия (Варна) печели трета поредна промоция, след като се изкачва от Североизточната Трета лига във Втора. В последния 30-и кръг там актуалните носители на Купата на АФЛ отнесоха с 4:0 Устрем (село Дончево). Точни бяха Стилян Добрев в 37-ата минута, Васил Андони в 60-ата, Янчо Андреев в 68-ата и Михаил Гашчук в 78-ата.

Фратрия събира 61 точки и заема 2-о място, тъй като има по-лош директен баланс с Лудогорец III, също с 61. От групата няма изпадащи, тъй като за такива се смятат отказалите се в хода на шампионата Волов (Шумен) и Спортист (Генерал Тошево). От Втора лига слиза Черноморец (Балчик).

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!