Юношеският национален отбор на България до 19 г. попадна в квалификационна група 2 от предварителните пресявки за европейските финали в тази възрастова категория през 2023 г. в Малта. Съперници на младите „лъвчета“ ще са отборите на Турция, Азербайджан и Люксембург, като първите два отбора от всяка група ще се класират за Елитния кръг на квалификациите. Виза за там ще получи и най-добрият трети отбор от всички 13 квалификационни групи, както и най-високо класираният тим в ранглистата на УЕФА – Португалия.

Предварителните квалификации по традиция ще се проведат във формат на мини-турнири (между 30 май и 14 юни или между 19 и 27 септември 2022 г.), като домакинът във всяка група ще бъде определен допълнително.

Финалите на европейското първенство ще се състоят през лятото на 2023 г. в Малта с участието на 8 отбора – домакините плюс победителите в 7-те групи от Елитния кръг.

При 17-годишните нашият тим попадна в група 13 заедно с отборите на Турция, Швейцария и Сан Марино, като за следващата фаза – Елитния кръг, ще се класират първите два отбора от всяка група плюс четирите тима, завършили на трето място, с най-добри показатели.

Квалификациите ще протекат в стандартния формат с мини четиристранни турнири (през лятото или есента на 2022 г.), домакините на които ще бъдат определени допълнително. Елитният кръг е насрочен за пролетта на 2023 г. и за него по право се класират Нидерландия и Испания като най-високо класираните отбори в ранглистата на УЕФА.

Финалите на европейското първенство ще се проведат в Унгария през май 2023 г. с участието на 16 отбора.