Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Основателят на академия Барса БГ Йордан Христов коментира пред БЛИЦ впечатленията си за детско-юношеския футбол, след като вече почти година е у нас. Бившият играч на ЦСКА от 70-те години работи с огромно желание с малчуганите, като вече над 100 деца са минали през школата му. Негов партньор в Барса БГ е Светлин Мирчев, който преди това беше в школата на "армейците". Христов разкри за използваната от него методиката, като дори е готов да я даде на други български клубове. Спецът силно се надява все някога нещата с подрастващите да тръгнат в правилната посока и футболът ни най-после да се оправи.

- Г-н Христов, с какво се сблъскахте в тази почти година, откакто основахте Барса БГ?
- Направи ми впечатление, че се работи с уникален метод, който го има само в България. Метод, който е измислен може би още преди 100 години.

- Какво визирате?
- Ще ви дам простичък пример. Най-големият клуб, няма да назовавам името му... най-добрият треньор, и неговото име не искам да казвам, правеше обиколки с играчите си в най-големия пек. Караше ги да бягат по 800 метра, дори по 1000, после намаляваше на 300, 200 метра. Това, което никой не го прави, особено с деца. Само в България може да се случи подобно нещо. Мога да ви дам и друг пример. При 19-годишните треньорът им ми беше приятел. Става въпрос за същия клуб. Веднъж разговарям с него и в един момент идва едно от момчетата, носи топка и казва: "Тренер, и тази се спука!". С една дума, че преди 10-ина минути се спукала и друга. Но аз много не се изненадвам, защото това е българската действителност. Просто методите и материалната база са на такова ниво. Сигурно и в африканските държави са по-добре. При тях и в Арабския свят направиха много академии, които се финансират от Запада.

- Как смятате, че ще се оправят нещата?
- Единият от начините е да се вземе пример от Англия. При тях е направено изследване от кои слоеве излизат най-добрите футболисти. Над 80 и няколко процента са от бедни семейства. Малък е процентът на такива, които са от заможни семейства, като Майкъл Оуен и Кака, например. В България обаче какъв е случаят - от 20 години заплатите на треньорите се плащат от децата, а не от клубовете. Внасят се такси всеки месец от родителите на момчетата, за да се плаща с тях на треньорите. Може да имаме много талантливи деца, но като нямат възможности, се лишават от футбола. Най-бедните деца не могат да тренират. И какво излиза? Нямат пари - не могат да се развиват. Налага им се да плащат не само месечна вноска, а и за транспорт, екипировка. Тези деца сме ги лишили, а от тях най-много стават футболисти - от бедните.

- Какво е вашето предложение?
- В България има много училища. Правени са с много големи дворове, което е много хубаво. Те обаче са занемарени и не стават за какъвто и да било спорт. Предлагам всяко училище да има терен с изкуствена настилка и в час по физическо задължително да се изучава футбол. Именно в тези часове ще се открие идеална възможност за децата от бедни семейства да тренират футбол. От страхотна полза ще е, ако всяко училище има игрища с изкуствена настилка. Така ще е по-лесно и за футболните академии на всички клубове, които ще могат да селектират децата от училищата. Тези неща трябва да се финансират от държавата, от Европа. Ако това стане, тогава родителите на децата няма да плащат такси за треньори и да им се налага да закупуват екипи. Тези неща трябва да се осигуряват от държавата. Целта ни е българският футбол да се оправи, ама трябват шокова терепия, много пари. А футболният съюз и държавата не искат да плащат. Ние обаче трябва да си търсим правата. Все пак сме в Европа. Трябва да потърсим помощ от Европа. Нашите деца имат същите права, както децата на германеца и французина например. Знам много добре как е в другите държави. Децата им ходят да тренират без да плащат. А при нас, с тази нежна революция, не е достатъчно. Създадоха се само някои добри бази като ДИТ, Лудогорец, Литекс, "Левски", Славия, в Етрополе. Това е нежна революция и не е достатъчно.

- Никаква помощ ли не получавате от БФС?
- Получаваме, но е нищожно това, което се прави. Организират турнири. Може много повече, и трябва. Издадоха книга, която да помага за тренировките на децата. От треньорската школа излязоха с брошура, която не е лоша. Но това не е достатъчно. Ние в Барса БГ направихме видео. Качили сме го в интернет, гледа се предимно от чужбина. Вече има над 100 000 посещение. А от България почти няма интерес, много е малък. Искам да кажа, че добрите футболни специалисти в цял свят се броят на пръстите на едната ръка. А у нас е пълно с псевдоспециалисти. Скоро четох едно интервю, в което някакъв специалист обяснява как му изпращали програми за подготовка от Испания, които той прилагал тук. Това е смешно. Футбол не се учи от разстояние. Добрите специалисти в детско-юношеския ни футбол се броят на пръстите на едната ръка. Аз не искам да си правя реклама, но само ще кажа, че имах честта да работя с един от най-големите в света - Вирк Кьорвер, който ми беше и личен приятел, но за жалост почина миналата година. С него работихме в Дубай. Той е страхотен учител. Създател е на "Тренировъчния метод на Кьорвер", който използвам в Барса БГ. Аз се учих от Кьорвер. Бяхме заедно преди 20 години в клуба, в който сега е Марадона - Ал Васъл. Мога да потвърдя, че методът, който прилагам в нашата академия, е уникален и се цени в чужбина. Но не и в България.

2_14.jpg

- А защо не се прилага и в други от клубовете у нас?
- Нямам обяснение. Вече от колко време се говори, че ще се работи за оправянето на българския футбол, но това не се случва. Трябва да се тръгне от децата, но всички оглушаха - държавата, всички... И заради това няма да имаме футбол. Ти им говориш нещо за децата, те си мислят за мъжките отбори. Да си добър треньор на деца и юноши трябва да си футболен фанатик, да си страшно добър. Нужно е постоянно да се усъвършенстваш, да учиш нови и нови неща. У нас обаче не се учи. Треньорите не са мотивирани. Клубовете не им плащат заплати по 6-7 месеца и те нямат мотивация да се усъвършенстват. Също така треньорът на деца и юноши трябва да е голям демонстратор. Ти не можеш да обясниш как се прави финт, трябва да им го покажеш. Децата трябва да видят от теб как се играе с глава, различните финтове. Всичко е нужно да им се демонстрира, за да го научат. Ако се наложи шокова терапия, футболът ни може да се оправи до 7-8 години. А с тази нежна революция ще трябват 20-30 години. Нужни са огромни средства, за да е качествена работата в детско-юношеския футбол - бази, екипировка. Хубаво ще е на най-добрите футболисти да се дава стипендия, за да се мотивират още от малки. Всичките тези неща, ако започне да се работи правилно, после ще има и възвръщаемост. Футболът е бизнес. Бразилия е най-големият износител на футболисти в света. Това е голяма индустрия. Огромни средства влизат при тях от продажба на играчи. Има и много малки държави, които са се специализирали в производство на кадри и скъпо продаване. Уругвай например е един огромен износител на играчи, а има и отличен национален отбор. Така че и в малките държави може да се получават нещата, ако се работи правилно. Политиката ни трябва да е - да се специализираме в създаване на играчи, да ги продаваме в чужбина и да имаме силен национален отбор. Но за да се получат тези неща, трябва всичко да е подредено, като се започне от базите. Футболът е милиарден бизнес, който обаче го пропускаме. В България има много талантливи деца. Вижда се, че има желание, но трябват средства, за да може талантът им да се развива. От това ще спечели и националния отбор, а и държавата ще придобива по-голяма популярност. Жозе Моуриньо най-правилно го каза - "Добри яйца, хубав омлет". Любо Пенев трябва да е магьосник, за да направи добър омлет с тези яйца. Аз имам много голям опит и знам как се работи в Европа. В чуждите клубове се работи много за техника. Почти всички големи отбори имат отделни треньори по техника. Аз бях такъв треньор в Аустрия (Виена). Бях първият в Австрия, който тренираше юношите само на техника. Австрийската федерация видя какво правя и дори ме покани да изнасям семинари. И смея да твърдя, че бяха много успешни, отзвукът беше много добър.

- Ще започнат ли скоро тези неща да се случват и в България?
- Дано. Но не трябва федерацията да дърпа конците, за да не окраде парите. Сумата трябва да достига до човека, който се занимава с юношите. А не чрез посредници и в крайна сметка до него да идва само 1/10 от нея. Който се занимава с детско-юношеския футбол, да получи терен. А не както е при нас - да се молим да плащаме наеми насам-натам. Друг неприятен момент - когато децата са свободни след 18 часа, когато вече са приключили с училищните си занимания и идват да тренират, наемите за игрищата с изкуствената настилка са по-скъпи. И защо са по-скъпи ли? Ами защото тогава ходят да ритат и бизнесмените, които са с предимство и заемат игрищата.

- Дълги години сте работили в Австрия и в Обединените арабски емирства. Изненадахте ли се с това, с което се сблъскахте за тази вече година, откакто основахте Барса БГ?
- Дори и като бях в чужбина, следях какво се случва в нас. Сега е по-добре от преди 10 години. Но, казвам го за втори или за трети път, това,  което се прави, е нежна революция. Бавна работа, мижава. Детско-юношеският футбол в България е ориентиран към победите, а не трябва да бъде така. По-важно е да се създават играчи. Победата не трябва да е на всяка цена. Мечтата ми е да имам собствена база и да развивам детско-юношески футбол, децата да не плащат. Иска ми се моят клуб да им осигурява екипи, пътни разходи, стипендия. Да имаме ресторант и да ги храним здравословно. Но без пари не става нищо. Вариантите са или да получаваме пари от Европа, или да станем филиал на чуждестранен клуб. Сега временно заминавам за чужбина, защото там ме ценят. Но ще се върна. Надявам се, преди да се върна, да съм намерил някаква финансова помощ отвън. Целта ми е да работя в България, в родината ми. Не ми се скита вече. Писна ми да правя футболисти - австрийци и араби, вместо българчета. Държавата говори, че иска да си връща специалистите, но не съм го почувствал това нещо.

- Разкажете малко повече за вашата академия?
- Не искам да правя реклама на Барса БГ. Само ще ви кажа какво казват родителите - "Децата ни са скочили до тавана". Вижда се, че правим футбол, момчетата играят атрактивно. Налагаме прагматичен футбол. Сега аз се оттеглям временно, но това не означава, че закриваме академията. Моят приятел и отличен специалист Светльо Мирчев продължава по методиката, която налагахме досега. Той ще ме заместни, докато мен ме няма. Мирчев е доказан специалист и умее отлично да работи с деца и с юноши. Но на мен много ми се иска да си имаме собствена база. За 1 година през нашата школа минаха над 100 деца. Идват да се усъвършенстват и тренират с огромно желание. Правим много неща, но искаме всичко да е перфектно. Аз не си крия методите, които прилагаме в Барса БГ. Предлагаме ги на всеки желаещ да ги получи безплатно и го правя в името на българския футбол. Искам да имаме силен национален отбор и да не е както сега, например. Да гледаме мачовете, да пием бира и да викаме за други държави, а не за нашите.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

2_13.jpg