Легендарният футболист на Левски Руси Гочев навърша 60 години днес. Той беше един от играчите, заради които феновете ходеха по стадионите. И напълваха трибуните.

Започва кариерата си в родния Черноморец (Бургас) като дясно крило, където с екипа на мъжкия отбор играе от 1976 до 1978 година (35 мача, 12 гола). След това преминава в Левски и носи синята фланелка до лятото на 1987 година (246 мача, 75 гола).

След това преминава в австрийския ЛАСК (Линц), за кратко е в още един местен отбор Ленцинг.

За националния отбор на България има 43 мача и 8 гола.

„Най-важното е, че в момента съм здрав. Чувствам се добре, със свежи сили. А спомените – те са безкрайни. Има мигове, които никога няма да забравя”, заяви пред БЛИЦ юбилярят.

„Когато бях в Черноморец, интерес към мен имаше от три отбора – Левски, ЦСКА и Черно море. Бях приет медицина във Варна и „моряците” настояваха да премина при тях. Но така се случи, че избрах „сините”. И не съжалявам.

Най-радостните ми мачове са доста. Не мога да ги изброя всичките. Особено в Левски. Навръх рождения ми ден през 1985 година победихме ЦСКА с 3:1, а аз отбелязах третия гол. Тогава бях много щастлив. Помня и двете ми попадения отново срещу „червените” през април 1979 година в полуфинал за Купата на Съветската армия. ЦСКА поведе, но с мои два гола обърнахме резултата. Интересното е, че и при първото, и при второто след ударите ми топката се отби в гредата и влезе в мрежата. Но най-красивият ми гол е срещу Славия, когато спечелихме с 1:0. Получи се прекрасно изпълнение – почти от аутлинията наказах „белите”. Тогава имаше класация по телевизията за гол на годината и това мое попадение спечели”, спомня си Гочев.

„Помня и как наказах Уелс в София в европейска квалификация. Едвам победихме с 1:0. Предните дни валя много сняг, но в крайна сметка теренът беше изчистен. За съжаление в същите тези квалификации е най-тъжният ми спомен като футболист. Това е мачът в Сплит с Югославия на 21 декември 1983 година. Няма такава драма! При 2:2 в последната минута изпуснахме сигурен гол, който ни класираше за Евро’84 във Франция, а в ответната атака „плавите” вкараха и ликуваха. Впоследствие са класирахме за световното първенство в Мексико през 1986 година, но аз бях контузен и не взех участие”, добави ветеранът.

БЛИЦ СПОРТ пожелава на Руси Гочев здраве, щастие и семеен уют!