“Тежката артилерия” на ЮНЕСКО аплодира на крака Христо Стоичков след 90-минутния филм, прожектиран в централата на организацията в Париж. Лентата изгледаха 250 зрители с покани, сред които повечето постоянни посланици на ЮНЕСКО.

Филмът за Камата се завъртя в Париж пред очите на главния герой. Преди прожекцията Стоичков участва в срещи с посланиците, на които бяха обсъдени проекти, в които най-известният българин да получи роля.

Кавалерът на “Златната топка” държа реч пред лидерите на организацията, в която обясни как и в момента във всекидневието му е включена работа за подпомагане и насърчаване на млади таланти. Стоичков е треньор на “Литекс” - отбора с най-ниска средна възраст, но и най-много национали от “А” група.

Поканата към Ицо за парижката прожекция дойде от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. В своята реч преди прожекцията тя благодари на Стоичков за всичко, сторено в историята на българския спорт и за популяризирането на страната ни по света. Г-жа Бокова спомена и предишни участия на легендарната осмица в хуманитарни и социални проекти на ЮНЕСКО.

Заедно със Стоичков и Бокова в инициативите в Париж активно участваше Диана Игнатова, директор на българския културен институт в Париж. Временният ни посланик във Франция Асен Кръстев също бе гост на срещите, както и постоянният посланик на България в ЮНЕСКО Александър Савов.