Юношеският национален отбор на България (до 16 години) загуби с 0:1 от сборен отбор на Вестфалия първия си приятелски мач в Германия. Единственото попадение във вратата на "трикольорите" падна в 48-ата минута след разбъркване в наказателното поле, дошло при изпълнение на ъглов удар.

В отсъствието на таланта от "Левски" Антонио Вутов капитанската лента взе Мики Орачев. Именно играчът на "сините", който участва в елитния квалификационен кръг за Евро 2012 с тима до 17 години, беше в основата и на най-доброто положение в срещата с Вестфалия. Още преди почивката той проби хубаво отдясно и центрира към играча на Нюрнберг Манол Чапов. Последният свали топката към Валентин Томов, който от 7-8 метра стреля силно, но вратарят на немците успя да отклони кълбото и то отскочи от гредата.

Друго от момчетата, взели участие в елитния квалификационен кръг за Евро 2012, Алеко Алеков, също бе титуляр, като Методи Деянов го постави като централен защитник редом до Стефан Велков. На върха на атаката пък започна Емил Стоев, а като дефанзивен халф се завърна Серкан Юсеин, пропуснал последната контрола на българите заради контузия в глезена.

В последните 10 минути Серкан Юсеин застана на върха на атаката заедно с резервата Илия Димитров, но въпреки промяната в схемата от 4-1-4-1 на 4-4-2 българите не успяха да достигнат до изравнително попадение.

Веднага след двубоя с Вестфалия "лъвовете" проведоха и тренировка на базата в Кайзерау. За играчите, взели участие в мача, тренировката бе възстановителна, а останалите момчета бяха натоварени по-сериозно.

Вторият мач на България в Германия е в петък, като в него съперник ще е сборен отбор на Северна Вестфалия, съставен от момчета, които се състезават за тимовете до 17 години в своите клубове.

„Доволен съм от видяното и съм оптимист. Стояхме по-добре, отколкото в срещата с Вестфалия, която играхме миналата година в България. Противодействахме по-успешно на съперника, направихме 2-3 хубави атаки. Нещо, върху което трябва да продължим да работим, е завършващият удар. Но съм уверен, че с включването на Антонио Вутов и Кирил Десподов ще добием и допълнително разнообразие в предни позиции, и повече скорост. Иска ми се момчетата да си повярват малко повече. Днес държахме и разигравахме топката добре, но за съжаление след 60-та минута започнахме да отстъпваме на Вестфалия чисто физически. Очаквах, че съперникът е силен и мощен, но дори чисто тактически успяхме да компенсираме изоставането си във физическо отношение", коментира Методи Деянов.

Съставът на България: 12. Николай Кръстев, 2. Майк Кръстев (67 - 20. Илия Димитров), 3. Стефан Велков, 5. Алеко Алеков, 4. Чавдар Ивайлов, 6. Серкан Юсеин, 7. Манол Чапов (52 - 18. Гери Димитров), 10. Валентин Томов (72 - 16. Георги Кънчев), 8. Янис Карабельов (61 - 15. Антонио Тилев), 11. Мики Орачев - капитан, 9. Емил Стоев (67 - 19. Александър Димитров)
Селекционер: Методи Деянов