Юношеският национален отбор на България до 16 години записа втора победа на международния турнир "Звезден път" в Москва. Момчетата на Александър Георгиев разбиха с 3:0 Латвия, като по този начин си гарантираха поне второто място в своята група и участие в срещата за бронзовите медали утре.
 
"Лъвовете" имат шансове и за първата позиция, а за целта Русия трябва да спечели срещу Израел с 1:0 или 2:0. Регламентът на турнира е такъв, че при положение, че три тима съберат еднакъв брой точки се прави класиране само от срещите помежду им (как изглежда то преди Русия - Израел може да видите в края на материала).

България започна силно и мача с латвийците и в 3-ата минута Алекс Боримиров удари греда. В 12-та минута гол на Георги Русев беше отменен заради негово нарушение срещу вратаря.

В 55-ата минута Исмет Рамадан проби от дясната зона и върна топката към Валери Христов, който с шут от пеналтерията откри резултата. Две минути преди края резервата Йоан Маринов покачи на 2:0 след гол с глава при центриране от корнер, а в последните секунди се разписа и Павел Головодов. Той нанесе удар от границата на наказателното поле, при който се получи рикошет и топката спря в мрежата.

"Честитя на момчетата и на щаба за постигнатото. Играхме страхотно, тотално надиграхме съперника, който през цялото време бе групиран в своята половина. Направихме много пропуски преди почивката, а през втората част поехме и по-голям риск в търсене на трите точки. Свършихме си работата в групата, но ни очаква още едни мач. За мен няма значение дали ще е за първо или за трето място, нашата цел няма да се промени и ще искаме да се представим силно. Трябва да довършим работата си в Москва. Отново искам да подчертая, че съм изключително доволен от играта и от начина, по който се справяме до момента", коментира треньорът Александър Георгиев.

Резултати между конкурентите за първото място:

Израел - България 1:0
България - Русия 3:1
Израел - Русия (днес от 17:00 часа)

Временно класиране сред конкурентите за първото място:

1. България (3 точки, 2 мача, 1 победа, 1 загуба, г.р. 3:2)
2. Израел (3 точки, 1 мач, 1 победа, г.р. 1:0)
3. Русия (0 точки, 1 мач, 1 загуба, г.р. 1:3)

Варианти за класиране на България на първото място: победи за Русия над Израел с 1:0, 2:1 (тоест, всеки резултат с гол разлика в полза на "сборная"), 3:1 или 2:0. При успех на руснаците с над два гола, при равенство или при всякаква победа на Израел нашият тим остава на второ място и ще играе във финала за бронзовите отличия.

Съставът на България (U16): Даниел Наумов, Валери Христов, Атанас Ташолов, Ангел Лясков, Кристиан Славов (80 - Христо Илиев), Георги Русев, Алекс Боримиров - капитан (41 – Георги Янев), Валентин Йосков (69 - Павел Головодов), Илиян Стефанов, Исмет Рамадан (80 – Матео Стаматов), Илиан Попов (52 - Йоан Маринов)

Програма за последния ден:
Мач за третото място, 17 август, 11:00 часа, стадион "Игор Нето"
Финал, 17 август, 14:00 часа, стадион "Игор Нето"