Юношеският национален отбор на България до 17 години загуби шансовете си за класиране на Евро 2013 в Словакия. Във втория си мач в груповата фаза от елитния кръг момчетата на треньора Методи Деянов направиха 0:0 с Украйна и взеха първа точка в Група 4. След загубата в първия мач с 2:5 от Германия, младите „лъвове” остават на трето място с една точка.

Германия е лидер с 6 точки, а Украйна има 4. Така тези два отбора ще решат в прекия мач помежду си кой отива на финалите в Словакия в началото на май. По-рано днес германците разбиха Естония с 6:0. Само първият отбор от групата отива на европейското, а България няма как да задмине Германия.

Българският отбор бе по-активен на стадиона в немския град Холцвикеде. Въпреки студеното време и едва 4-те градуса, нашите момчета създадоха по-добрите голови положения, но само спасяванията на украинския страж Солдатенко ги лишиха от победа.
Първата ситуация за нашия състав бе в третата минута, когато Серкан Юсеин стреля от фаул в ръцете на Солдатенко. Вратарят на Украйна се намести успешно и в 8-та минута, когато се справи с изстрел на Кирил Десподов.

В средата на първата част шутове на Юсеин и Антонио Вутов бяха блокирани в последния миг. От своя страна Украйна имаше възможности чрез Гиганков и Арендарюк, но те не успяха да преодолеят Димитър Митов. Секунди преди почивката Десподов не успя да порази целта от изгодна позиция.

В 46-та минута Митов спаси шут на Борячук, а нашите отвърнаха с изстрел на Чавдар Ивайлов, отразен от Солдатенко. В 52-та минута българите получиха една от най-изгодните си възможности да поведат в резултата. Тогава директен удар от фаул на Десподов затрудни максимално вратаря на „сборная“, но той изби в корнер.

До края на двубоя Десподов на два пъти изскочи сам срещу Солдатенко, но не сполучи в опитите да го преодолее. Гол с глава на капитана Антонио Вутов в средата на второто полувреме пък бе несправедливо отменен от рефера Мервин Смит. Съдията не видя добре захождането на плеймейкъра, който изскочи от редовна позиция, за да насочи топката в мрежата на украинците при хубаво центриране.

Жълти картони от нашите получиха Чавдар Ивайлов и Янис Карабельов, а това означава, че те няма да играят срещу Естония заради наказания. Аут за последната среща ще бъде и Мики Орачев, който получи разтежение.

В неделя от 16:00 часа България играе последния си мач в групата срещу аутсайдера Естония.

България - Украйна  0:0

България: 12. Митов, 3. Велков, 11. Ивайлов (жълт картон), 15. Иванов, 16. Кръстев, 2. Алеков, 6. Юсеин, 8. Стоев, 10. Вутов (к), 14. Карабельов (жълт картон), 9. Десподов