В последните няколко месеца ЦСКА се превърна в кръчма. Любимото място на новите герои в червено. Всеки си прави, каквото си поиска. Абсолютно всеки, без да го интересува колко е играл с червената фланелка, какво е направил и дали въобще има право да остави името си в историята на най-титулувания български клуб. Спортно-технически анализ няма да правим. Видя се, че тези футболисти повече не могат. Все повече си мисля, че победата над Динамо (Москва) дойде в момент, в който руснаците бяха в най-сериозната си криза от години. Не ми се искаше да го призная, но си е така. Когато Димитър Димитров – Херо каза, че Динамо е в криза и отнася загуби с по три гола в Русия, всички на “Армията” скочиха, че ЦСКА е постигнал сериозен успех и влизането в групите на Лига Европа е плод на добрата игра на “армейците”. Нищо подобно. Играта на тима беше слаба, а напоследък е направо трагична. В отбора няма голмайстор, няма халфове, които да създават положения, няма идеи в атака. В защита нещата са още по-зле. Кирил Котев и Иван Иванов правят грешка след грешка.
Лошото в сегашния състав на ЦСКА е, че много от играчите се помислиха за големи звезди. Става въпрос за младите Иван Иванов, Иван Караджов и Павел Виданов. Триото не спира да вършее из нощна София и Любо Пенев взе крайната мярка, след като изгони 9 футболисти. Вместо да си налягат парцалите и всяка сутрин да благодарят на Бог, че обличат червената фланелка, тези манекенчета се подиграват с ЦСКА. Да, точната дума е подиграват и гаврят, защото това не са футболисти. Към хора, които се наливат като прасета и да лазят по заведенията и после да падат насред “Армията” от Миньор, не може да има никакво снизхождение. Някои ще каже, че тези “герои” са млади и трябва да се забавляват, че историята познава редица легенди, които са надигали чашката, но...Има едно голямо НО. В миналото футболистите са били големи и като характери, и на терена. Сега тези са мижитурки - и на терена, и извън него. Защото, когато бият, застават чинно пред камерите и с широка усмивка отговарят на въпросите и чакат похвали. А като загубят, се крият като пълни мишоци. Всички без изключение. Мълчат и с наведени глави тичат към рейса, за да се спасят от феновете. Защото щели да ги обиждат и да ги псуват. Тези хора обаче са си купили билет, за да гледат поредното трагично представление на сбирщината в червено, мръзнали са и са скандирали имената на тези хора, които се наричат футболисти. На всичкото отгоре се появява такъв играч като Сашо Бранеков, който псува феновете, тъй като играта не му върви.
В този скандал вина има и Любо Пенев. Откакто дойде в ЦСКА, треньорът се опита да наложи казармен ред и дисциплина. Това в никакъв случай не е лошо, но доста често Любо нагрубява играчите, вика им, дори ги шамаросва. Много от футболистите негодуват заради понякога деспотичното отношение на треньора. Безпаричието е другият фактор, който тежи на играчите и ескалира напрежението в съблекалнята. Ръководството дължи по няколко заплати и премии на футболистите. И в този случай няма нищо чудно, че след поредицата слаби мачове, играчите ще се избият. Лошото е, че Любо Пенев така и не успява да сплоти колектива, колкото и да се опитва да изкара, че има такъв. Ако така продължават нещата, нищо чудно скоро от кръчмата да изхвърчи и треньорът, тъй като, който плаща, той поръчва музиката.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ