ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Левски е отборът с най-много фенове в България, като те са 40% от интересуващите се от футбол у нас. Това показва социологическо проучване на изследователския център "Тренд". Тук обаче трябва да се направи важно уточнение - изследването е поръчано от... "сините".

Данните сочат, че левскарите в България са приблизително 750 хил. души. За сравнение, големият опонент ЦСКА, разполага с около 560 хил. привърженици в страната сред пълнолетното население.

Не се регистрира съществена динамика при интересуващите се от футбол спрямо тяхната възрастова група. Единственото изключение правят хората на 70 години, които в отчетливо по-малка степен декларират, че "много" се интересуват от футбол.

Топ Коефициенти за Спортни Залози!

В националното представително изследване са анкетирани 1004 души на възраст над 18 години. Във всички целеви групи доминират твърденията, че във футбола има твърде много политика и че футболът се върти около парите.

На трето място по фенска маса е Лудогорец с 8%, като при разградчани се наблюдава тенденция към скокообразно увеличение на феновете с всяка година. Проучване на ESTAT показва, че феновете на Лудогорец през 2019 г. са 5,8% от всички привърженици в България, докато две години по-късно вече са 8%. Профилът на запалянковците включва млади хора, като се наблюдава тенденция те да не са основно от Разград и региона, а от цяла България. Това е единственият отбор, освен Левски и ЦСКА, за който се наблюдава подобна особеност.

Имайки предвид демографския профил на фена на Левски в страната и броя и профила на българите в чужбина, може да се предполага с голяма степен на убеденост, че "сините" разполагат с фенски резерв от между 120 и 150 хил. души извън границите на страната. Тъй като проучването е правено само на територията на България, можем само индикативно да бъдат очертани границите на синята общност.

Със сигурност обаче "Червена" България ще реагира на проучването, което ще подпали нова словесна война между феновете на Левски и ЦСКА.