Институция в българската спортна журналистика е на път да загине окончателно. Емблематично издание за поколение спортни маниаци вече не е на пазара от два месеца.

Вестник “Футбол” полека-лека приключи със съществуването си. Поне засега. Последният брой на изданието е излязло на пазара в края на октомври, началото на ноември. От тогава го няма по вестникарските будки. Причината за спирането му е финансовата криза. Вестникът едва връзваше двата края, особено в последните 3-4 години. Скромен, но сплотен колектив, начело с главния редактор Захари Николов, успяваше да прави брой след брой. Този път обаче финансовите удари са дошли в повече за “Футбол”, който бавно загива. Все още не се знае дали въобще ще бъде подновено печатането му.

Вестник “Футбол” се появява през 60-те години с основател Александър Ясников. Първите автори във вестника са журналистите от отдел "Футбол" на вестник "Народен спорт". През 1974 година изданието временно спира поради...липса на хартия. След 1988 година е подновено издаването му, когато главен редактор е Стойчо Банчев. В екипа блестят имената на покойния вече бивш дългогодишен треньор в “Левски” Михаил Георгиев, също покойния Камен Тотев, Румен Пайташев, пристигнал от “Народен спорт”, Венелин Праматаров, Божко Богданов, Юлиян Димитров, Атанас Пържелов, Михаил Савов, Краси Минев. По страниците на изданието се изявява и легендарният Николай Колев-Мичмана. От Пловдив помага Петър Бандилов, а от Габрово – Иво Димитров. Навлизането на всекидневниците не попречи на “Футбол” да бъде част от спортния печат у нас. В един момент вестникът единствен задоволяваше глада на читателите с резултати и класирания в “Б” и “В” групите./БЛИЦ

13.jpg

15.jpg

14.jpg

12.jpg