Съдийският семинар в Сливен приключи днес с тестовете, на които бяха подложени родните футболни рефери преди подновяването на шампионатите в "А", "Б" и "В" групите.

БЛИЦ разбра, че на нормативите се е издънил Райчо Райчев. Името му нашумя в началото на годината, когато скандалният Лъчезар Йонов се представи за Райчев и ръководи контролата Вердер - АЗ Алкмаар (2:1) в Турция. На изпитите на пистата на стадион "Хаджи Димитър" реферът от Сливен сериозно се изложи и по този начин отпада от нарядите за първите няколко кръга от пролетния полусезон. През последната седмица на март Райчев и още няколко съдии ще получат право да поправят грешките си по време на новото покриване на нормативите, което все още не е ясно къде ще се проведе.

Сред тях ще бъде и един от най-добрите ни тъчрефери - Николай Ангелов. Оказа се, че през последните дни той е бил измъчван от грип и не е напълно възстановен, но въпреки това реши да покрива нормативите. Ангелов можеше да не го направи и да представи медицинско, освобождаващо го от практическите занимания. Съдията от Самоков стартира на тестовете, но по средата се отказа, тъй като очевидно още не е преодолял напълно вирусното заболяване.

Общо около 200 рефери бяха подложени на физическите изпитания под Сините камъни. Представянето им беше следено от зоркото око на шефа Костадин Костадинов и всички членове на Съдийската комисия. В Сливен бяха още англичанинът Дейвид Елъри, който е член на Съдийската комисия на УЕФА, както и мениджърът на съдиите в Малта - Адриан Каса.

Елъри изнесе две лекции на родните рефери - "Неразрешено използване на ръце и лакти" и "Използване на радио комуникационната система". Освен това той проведе и практическите занимания на стадион "Хаджи Димитър", а след това направи и анализ на представянето на съдиите.

Адриан Каса пък изнесе лекция на тема "Концентрация и последователност на решенията на съдията".

По време на семинара в Сливен на реферите ни им беше връчена новата екипировка.