Името на ЦСКА беше замесено в кражба на футболисти. Става дума за седмината африкански таланти, които пристигнаха при “червените” през зимата от катарската спортна академия “Аспайър”. Оказа се обаче, че седемте таланта са подмамени от белгийския мениджър Бертран Красон и Ненад Петрович. Те обещали на африканците трансфер в Европа и дори ги завели на проби в брюкселския гранд Андерлехт, но клубът бил предупреден за ситуацията с играчите и отказал съдействие на двамата мениджъри.
 
От ръководството “Аспайър” обявиха, че ще заведат дело във ФИФА заради кражбата на играчите. Те са сигурни, че световната футболна централа ще застане на тяхна страна, тъй като са нарушени правилата, които защитават правата на младите футболисти. От катарската академия настояват за адекватни наказания на Бертран Красон и Ненад Петрович, което ще предотврати подобни случаи в бъдеще. ЦСКА не е обект на жалбата, пусната от престижната спортна школа.
 
Наскоро Бертран Красон, бивш белгийски национал и ексжурналист от телевизия Belgacom TV, се похвали, че е помогнал на 7 таланта от “Аспайър” да преминат в българския ЦСКА. Той похвали играчите от Набор`95 на академията и призова да бъде обърнато сериозно внимание на качествата на Седрик Чуто (дясно крило) и Ибрахима Драме (централен нападател). Именно двамата африканци направиха впечатление на ръководството на “червените” още през зимата и младоците участваха в някои контролни срещи и проведоха редица тренировки с първия отбор.
 
Вече около седмица седемте африкански таланта не са в ЦСКА. Те тренират със Струмска слава (Радомир). БЛИЦ научи, че тромава процедура отказала ръководството на “армейците” да картотекира африканците дори и в Детско-юношеската школа. Нужни са били много документи, а и присъствието на родителите на непълнолетните футболисти.
 
СЕДЕМТЕ АФРИКАНСКИ ИГРАЧИ:
Седрик Чуто - Камерун, крило, 17-годишен
Хейшан – Кения, халф, 17-годишен
Ибрахима Драме – Сенегал, нападател, 17-годишен
Омару Кайна – Камерун, халф, 16-годишен
Инокент Шоя – Нигерия, крило, 17-годишен
Емануеле – Нигерия, халф, 16-годишен
Сюлейман – Кот д’Ивоар, защитник, 16-годишен