32-годишният рефер Уилям Колъм, който получи наряд за европейската квалификация България – Швейцария, е получавал смъртни заплахи преди няколко сезона. На 24 октомври шотландецът ръководи голямото дерби между Селтик и Рейнджърс. След неговия край “детелините” са бесни от неговите отсъждания. Колъм и семейството му са заплашвани по телефона и чрез писма, които получават в дома си. Някои от феновете са изключително крайни, което кара арбитърът да се обърне към полицията. В продължение на няколко дни той даже се движи с охрана из улиците на най-големия шотландски град Глазгоу.
 
Колъм е известен с това, че мрази симулантите. "Такива футболисти лъжат не само съдиите, но и останалите си колеги и феновете. На тях изобщо не им прощавам. Видя ли някой да проси дузпа, директно посягам към джобчето с картоните", обяснява Колъм.
 
За разлика от повечето шотландци арбитърът изобщо не обича алкохола. На сватбата си той едва си позволява да пийне няколко грама уиски. Преди да облече реферския екип, Уилям Колъм е тренирал лека атлетика. Именно поради тази причина съдията няма никакви проблеми с физическата подготовка и винаги си взема от раз традиционните тестове.
 
БЛИЦ припомня, че Колъм е ръководил мач на български отбор в европейските турнири. Той беше главен съдия при победата на “Левски” с 1:0 срещу Лацио в Рим от груповата фаза на Лига Европа през декември 2009 година.