Клубният футбол в България се завръща. Хубав, лош, бял, черен, цветен, безцветен, сезонът стартира. Може понякога да се ядосваме и да хулим родните отбори за играта им, но без футбола не можем. Пък и невинаги той е атакуван с негативи от феновете. Напротив – запалянкото си обича отбора, подкрепя го и гледа с интерес с мачовете. Доказателство за това е фактът, че родната ефбет Лига се радва на най-висок телевизионен рейтинг на наша територия. За някои може да звучи невярващо, но българското футболно първенство е с най-голяма гледаемост у нас – даже и от Висшата английска лига.

Лудогорец, спечелил рекордните 13 поредни титли, пак е фаворит №1 за трофея. Вечните съперници Левски и ЦСКА пък стартират с нови треньори. Именно с яка битка между разградчани и „армейците“ започва първенството. А какво по-хубаво от това още в началото да видим голямо дерби?

Дерби ще бъде и двубоят между Локомотив София и Левски, а столичните „железничари“ имат не само нов треньор, но и нов собственик.

Всичко започва в 18:45 часа днес, когато Черно море ще приеме на своя стадион „Тича“ ЦСКА 1948. Варненци бяха хита на миналия сезон, завършвайки втори в крайното класиране. И по всичко личи, че тази година отново ще атакуват горните места. А защо не и най-горното.

Тук е мястото да споменем и Ботев Пловдив. „Канарчетата“, които снощи зарадваха България с европейския си успех, в никакъв случай не бива да бъдат отписвани. Напротив – Ботев изглежда по-силен и по-мощен от пролетта, което означава, че ще играе ролята на още един кандидат за върховете.

Като стана въпрос за нови треньори,  9 от общо 16 отбора стартират с рокади на горещия стол. Това са: ЦСКА (Томислав Стипич), Левски (Станислав Генчев), , Арда (Александър Тунчев), Крумовград (Атанас Рибарски), Локомотив София (Иван Колев), Хебър (Веселин Великов), Спартак Варна (Александър Томаш), Локомотив Пловдив (Любослав Пенев) и Ботев Враца (Тодор Янчев). Хубавото е, че само един е чужденец, което означава, че се дава шанс на българските специалисти. 

На добър час на родното първенство! И нека футболното зрелище прати скандалите в някой от ъглите на вратите.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Програма на първи кръг:
19 юли 2024 г. (петък)

18:45 часа Черно море – ЦСКА 1948
21:15 часа Крумовград – Славия

20 юли 2024 г. (събота)
19:00 часа Локомотив (Пловдив) - Арда
21:15 часа Локомотив (София) – Левски

21 юли 2024 г. (неделя)
19:00 часа Ботев (Враца) - Ботев (Пловдив)
21:15 часа Лудогорец – ЦСКА

22 юли 2024 г. (понеделник)
19:00 часа Хебър - Спартак (Варна)
21:15 часа Септември (София) – Берое
Заб. Всички мачове ще бъдат излъчени пряко по Диема Спорт.