Днес ще бъде даден стартът на тазгодишното ни участие в европейските клубни турнири. Първи на сцената ще се появи Литекс. “Оранжевите” гостуват в черногорската столица Подгорица на Могрен в първи мач от втория квалификационен кръг на Шампионската лига. В четвъртък Локомотив (Сф) играе в Македония с Металург (Скопие) в пресявките на Лига Европа, а “Левски” и ЦСКА започват по-късно. “Сините” – на 28 юли, а “червените” чак на 18 август.
 
Има няколко обезпокояващи факта, които ни карат да бъдем нащрек, колкото и да ни се иска да сме оптимистично настроени. Най-тревожна е ситуацията в Литекс и в Локомотив (Сф). Днес “оранжевите” са без двама от най-добрите си футболисти от миналата година – Ивелин Попов премина в турския Газиантеп, а съвсем наскоро Дока Мадурейра бе продаден на Истанбул ББ. Предварителните прогнози сочеха, че Гриша Ганчев ще отпусне повечко пари, за да направи качествена селекция, да заздрави отбора, да вдигне нивото, намирайки достойни заместници на двамата асове. За ловешкия меценат групите от Шампионската лига са отдавна бленувана мечта, която той се надява един ден да превърне в реалност. Незнайно защо обаче Литекс не привлече нужния качествен материал. В тима пристигнаха почти анонимни футболисти, а отделно все по-упорито се говори за високо напрежение между треньора Любо Пенев и стоящите между него и Гриша Ганчев началници. Всички се надяваме, че черногорците няма да почернят клубния ни футбол по начина, по който го направиха на национално ниво. Въпросът обаче е друг – има ли сили Литекс да преодолява по-високи стъпала с оглед пасуването на трансферния пазар и привличането на маргинални играчи.
 
В Локомотив (Сф) гледката също е по-сива от миналогодишната. Няма ги Дерек Асамоа и Цветан Генков. “Червено-черните” разполагат с най-скромен бюджет от всичките ни европейски участници и треньорът Диян Петков заедно с шефовете на клуба  логично не афишират големи амбиции с оглед реалността.
 
За “Левски” и ЦСКА е твърде рано да правим изводи, тъй като двата тима все още не са изиграли достатъчно контроли. Подготовката не е преполовена, а именно тя е от огромно значение за сформирането на състава за официалните мачове. Още отсега обаче като че ли се усеща липсата на Гара Дембеле, който беше половин отбор миналия сезон. Заместникът му Сьорд Арс не е започнал да блести така, както го правеше с екипа на втородивизионния холандски Цволе. Но “сините”, погледнато реално, пазаруваха най-качествено и най-компактно това лято. Привлякоха изключително опитния Иван Цветков, купиха талантливия Тодор Христов от Берое, който през зимата беше с единия крак в ЦСКА. Взеха и Орлин Старокин, за да подсилят лявата зона на отбраната си. Много е важно да отбележим, че селекцията не е приключила. Макар че, колкото по-бързо и бъде сложен край, толкова по-малко “Левски” ще се надпреварва с времето.
 
В ЦСКА като че ли има най-малко нужда от реконструкции при условие, разбира се, че бъде запазен съставът. “Червените” сътвориха най-силния удар на трансферния пазар, купувайки Янис Зику. Румънецът е смятан за един от най-добрите голмайстори не само в северната ни съседка, но и на Балканския полуостров. Сега остава Зику да се адаптира и да започне да вкарва. Добро попадение е и бразилецът Адемар, който първо е универсален футболист и второ – няма да има нужда от аклиматизация, тъй като дойде от друг български отбор. Доста съмнителни обаче изглеждат словенецът Живец и сънародникът на Адемар – Мораес. Така нареченият заместник на Сашо Тонев е доста назад с подготовката, напоследък се оплаква от постоянни контузии, не издържа на натоварванията и не оправдава очакванията. Мораес пък беше определен за най-голямото недоразумение, обличало екипа на украинския Металург (Донецк). А и оставането му в ЦСКА виси със страшна сила. “Червените” изпитват остра нужда от истински плеймейкър от типа на Балъков или Лечков. Човек, който два връзва играта. Такъв така и не беше привлечен, въпреки че в ЦСКА винаги всичко е предпоследно и току-виж толкова желаният от треньорския щаб халф се появил в отбора. Какво обаче ще се случи с “червените”, ако днес, утре или в навечерието на първия евродвубой някой от асовете бъде продаден? Ще има ли възможност да се купи веднага негов заместник или треньорът ще гони целта си с останалия наличен материал? Най-хубавото в ЦСКА е, че за момента перманентната вътрешна война е затихнала благодарение на психолога Радуканов. Дано само с идването на новите и най-вече на Зику, чиято заплата е бомбастична, огънят на скандалите не забушува отново.
 
Нека за финал да видим колко на брой са препятствията, които четирите ни отбора трябва да преодолеят, за да се озоват там, където мечтаят – в групите на Шампионската лига и Лига Европа. От огромно значение са не само селекцията и подготовката, но и това дали тимовете ни ще бъдат поставени при тегленето на жребия.
 
Литекс трябва да преодолее три отбора, за да влезе в груповата фаза на най-комерсиалния футболен турнир. Ако елиминират черногорския Могрен, “оранжевите” почти сигурно ще бъдат непоставени в следващия кръг. Стигнат ли обаче до решителната битка за попадане в същинската Шампионска лига, ловчанлии ще ги очаква труден съперник, тъй като коефициентът им е слаб.
12 юли: Могрен (Черна гора) – Литекс, реваншът е на 19 юли в Ловеч. В петък (15 юли) “оранжевите” ще научат следващия си съперник за третия квалификационен кръг, ако отстранят черногорците.
 
Локо (Сф) също трябва да “ликвидира” три отбора, за да попадне в групите на Лига Европа. Надеждите на тима от квартал “Надежда” са най-илюзорни. Локо постоянно ще бъде непоставен.
14 юли: Металург (Скопие) – Локо (Сф), реваншът е на 21 юли в София. В петък (15 юли) “червено-черните” ще научат следващия си съперник за третия квалификационен кръг, ако елиминират македонците.
 
Бариерите на “Левски” до групите на Лига Европа са две. Най-напред “сините” ще са поставени, но след това – за решителния кръг за влизане в груповата фаза шансовете за по-лек жребий  ще зависят от други отбори. Интересното е, че един от тях е кипърският Анортозис с треньор Станимир Стоилов.
Жребий в петък (15 юли), тогава “Левски” ще разбере съперника си за третия квалификационен кръг. Мачовете са на 28 юли и 4 август.
 
ЦСКА го очаква само една пропаст, която ще се наложи да прескочи. Поради тази причина “червените” ще започнат най-късно от останалите ни отбори европейското си участие. Тимът на Милен Радуканов обаче има малка вероятност да е поставен. По-малка от тази на “Левски”.
Жребий на 5 август (петък), когато ще стане ясен съперникът на ЦСКА в плейофната фаза. Мачовете са 18 и 25 август. 
БЛИЦ