Ако попитате някой истински фен на английския футбол кой е най-пичовският отбор, подвизавал се някога на Острова, отговорите могат да са два: Арсенал на шайката главорези на Джордж Греъм и Лудата банда на Уимбълдън на Вини Джоунс. Газа не се брои, той е гений отвъд хоризонтите на бирата. Джордж Бест пък е съвсем друго небе.
Говоря ви за онези бараби със здрави мишци, изсечени лица и корави юмруци. Жадни за футбол, живот и пиячка. Които ръмжаха страховито, държаха съперника за топките и даже когато децата им взимаха първо причастие, ругаеха зверски през зъби. Богоизбрани безбожници,  мъжаги с пиратски дух, остри бутони и блясък на слава.
Денят се събуждаше с техните подвизи на първите страници, а неделните издания издуваха тиражите си заради знаменитите им победи предната нощ. Те печелеха мачове, симпатии, женски сърца и бикини. Родени победители, разбойници по вид, аристократи по душа. Простосмъртни, които растяха като митове, ала станаха легенди.
Но нима и нашата футболна история не познава подобни герои? Жоро Соколов, Иван Колев, Начко Михайлов... Бонвивани, чиито приключения отекват във вечността. Старата софийска бохема едва ли някога ще спре да говори и за Митата Якимов, Георги Денев, за Гибона, за Джеки, за останалите динозаври. Ами Ицо, Трифон и другите настръхнали горяни? Това са истински иконостаси във футболната катедрала, колоси на терена, исполини извън него. Скандални, безпардонни, необикновени.
Затова е признак на лош вкус, евтино възпитание, публичен талибанлък и криви разбирания за цивилизация днес да бъдат дамгосвани техните наследници, които може би никога няма да станат като тях. Но поне можем да им дадем шанс да опитат. Какво ще се случи, ако яките тупалки от ЦСКА Иванов и Караджов бъдат свалени от масата? Нито ще станат по-добри футболисти, защото това или го имаш в кръвта си, или не. Може да тренираш като гламав по цял ден, да си лягаш с кокошките ида пиеш кръв от костенурки вместо безалкохолно, но пак да си останеш същото дърво. Но ако тия голобради момчетии, лекуващи още акнетата си, бъдат възпитавани по макаренковски, със сигурност футболът в тях ще бъде стъпкан. А новините ще бъдат по-скучни и заглавията по-безцветни. Е, разбира се, не трябва да им се налива в устата, но защо, като купонясват, трябва да бъдат наричани пияници?! Значи всеки от нас е пияница, така ли? И не е ли лична работа какво ще правят извън мачовете и тренировките? Джеки, като се напиваше и тук, и във Франция, по-малко велик ли беше? Или Гибона, когато изтръпваше от кампарита на лагерите в хотел "Астория" на Златните? Виждал съм го с очите си. И каква е тая логика, че щом излизаш нощем, щом ходиш нагоре-надолу, си едва ли не закоравял престъпник и по дефиниция не ставаш ни за футбол, ни за нищо? Що за идиотлък е да обявиш един клет марокански разбойник с талант колкото Гибралтарския проток за убиец и не знам си още какво? Пиел? Ами цял живот му е било сухо в Западна Сахара, затова е жаден. И е много лесно и удобно да оправдаваш собствената си некадърност с другите, които вече са дамгосани като черни овце. Ама ако го нямаше Рабех, какво по-интересно щеше да се е случило от това, че ордите на Магомед Султанов го преследват по цялата географска карта?
Футболът ни и бездруго е толкова глупав и скучен, за да драпаме да ни досади още. Какво искаме, аджеба, само правилният Мъри и трезвеникът Боби да ни останат, това ли? Тъпотия някаква.
Сам Вазов още възкликва: Лудите, лудите - те да са живи! Защо тогава да не ни харесва, че добрите момчета отиват в рая, а лошите - където си поискат?
КРИКОР РУМЯН/7 ДНИ СПОРТ