Общинският съветник Борис Бонев отново се изказа неподготвен. В желанието си да покаже активност пред столичани напереният представител на „Спаси София“ в СОС надигна глас отново във "Фейсбук" за стадион „Септември“. В края на миналия месец Бонев, заедно с „Демократична България“ и БСП блокираха прехвърлянето на 8,5 дка общинска площ в район „Красна поляна“ към Министерството на младежта и спорта. Целта на прехвърлянето е там да бъде построен голям модерен спортен комплекс, който да отговаря на съвременните изисквания за спортна инфраструктура.

Ключов обект в София остава руина заради опозицията СНИМКИ

Според Борис Бонев няма основания за прехвърлянето на този имот, но той е в дълбока грешка. И е любопитно чии интереси защитава той. На столичани или на някой друг?

Върху парцела, с който в момента спортното министерство разполага, максималната разгъната застроена площ, която може да бъде реализирана е 12 000 кв. м., което като застрояване би представлявало терена на стадиона и един от големите сектори. За реализирането на завършено съоръжение с терен без писта и четири сектора е необходима минимална РЗП от около 20 000 кв. м. Като прибавим и останалите съоръжения може да се изчисли, че общото РЗП ще бъде от порядъка на 45-50 000 кв. м. Ето защо е необходимо СОС да приеме предложението, за да бъде реализиран многофункционалният спортен комплекс в цялост. Явно на Бонев математиката му куца.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Отпада и опасението на общинския съветник, че на мястото ще бъдат построени жилищни сгради, защото според Подробния устройствен план на София, теренът е предвиден само и единствено за спортна инфраструктура. А предварителният проект включва не само стадион, а и тренировъчни игрища, многофункционални спортни зали, плувен басейн, тенис корт и тренировъчни площадки. Какво по-добро бъдеще за тънещата в руини част от София, която е изключително близо до идеалния център на столицата ни.

Стадион „Септември“ вече 20 години е оставен на произвола на съдбата. Район „Красна поляна“, с близо 70 000 души население, в момента не разполага с необходимата спортна инфраструктура, а нов комплекс със свободен достъп би решил този проблем.

На фона на наближаващите парламентарни избори явно всеки ще опитва да трупа политически дивиденти. За чия сметка обаче? Дали в случая не се ощетява София и нейните граждани, защото безспорно столицата има крещяща нужда от съвременна спортна база. С подобни решения и гласувания процесите само могат да бъдат възпрепятствани и забавяни. Нищо повече…

Коментар на "Нов Спорт"