Зоналният съвет на БФС – София за втори път от началото на сезона присъди служебна победа на отбора на „Пирин“ (Благоевград), който е новия водач в третия ешелон. Ето и цялата хронология на събитията във Велинград, изяснена от сайта struma.com

При проверката на медицинския лист на велинградчани се оказва, че е допусната техническа грешка. Общият брой на прегледаните състезатели, който е отразен в документа е 20. Реално написаните имена са 19, тъй като името на един от състезателите неволно е написано два пъти за сметка на вратаря на Чепинец – Станислав Томов. Лекарят извършил прегледа и удостоверил с подписа си съответният предсъстезателен преглед, се оказва че е дежурно медицинско лице на мача.

При създалата се ситуация, медикът извършва нов предсъстезателен преглед на вратаря Томов в намиращия се на стадиона лекарски кабинет, за да потвърди отново пред длъжностните лица, че състезателят е здрав и се допуска до участие. В същото време делегатът Костадин Стоичков провежда личен разговор с шефа на Зоналния съвет Валентин Чакъров. Крайното решение на отговорните фактори е срещата да започне, като състезателят Станислав Томов да бъде допуснат до участие в срещата.
Мачът между „Чепинец“ и „Пирин“ приключва при резултат 1:1. Разочаровани от факта, че губят нови точки в първенството, гостите от Благоевград почват мощна офанзива „извън терена“. В действие влиза доказаното лоби на благоевградския клуб в БФС.

Тръгват „совалки“ по оста Благоевград – Зонален съвет, където шеф №1 е благоевградчанина Валентин Чакъров. Представителите на БФС, обаче изпадат в конфузна ситуация – позволили са мача да започне при доста заплетени обстоятелства. Те добре знаят, че никой не може да докаже, че въпросният състезател на домакините не е минал предсъстезателен преглед, за да бъде считан за нередовен в мача. Повече от ясно е, че в медицинския лист се касае единствено за техническа грешка. Документът е регистриран с изходящ номер в лечебното заведение, извършило прегледа.

За да замажат ситуацията от Зоналния съвет искат становище от Спортно- медицинската комисия на БФС. Двама професори, двама доценти и още петима лекари имат една основна задача – да изкарат медицинския лист за нищожен. Становището на медиците е достатъчно оправдание на Зоналната СТК, която само трябва да „отреже“ главата на „Чепинец“. Комисията присъжда служебна победа с 3:0 за „Пирин“ и глобява велинградския клуб с 200 лева.

От БФС взимат и изкупителна жертва, защото просто няма как да замажат своя сериозен гаф. За 1 месец са спрени делегатските правомощия на Костадин Стоичков.

Ето какво съобщиха от пресслужбата на ОФК Пирин:
Категорично и съобразено с уставите на БФС, ЗС София към БФС и медицинската комисия взеха решението ОФК „Пирин” Благоевград да спечели служебно срещата от петия кръг на югозападна В аматьорска футболна група срещу ФК „Чепинец” Велинград. По повод излезлите в медиите едностранчиви публикации, продиктувани и измислени от директен конкурент за промоция в професионалния футбол, ОФК „Пирин” ЕООД, въпреки че е не е длъжен, предоставя на вашето внимание цялата и абсолютно коректно синтезирана хронология на създалия се казус.

Въпросната среща започна с 20 минутно закъснение в следствие на нерегламентирано медицинско удостоверение за предсъстезателен медицински преглед от страна на ФК Чепинец, за което сигнализираха главният рефер на срещата и дежурният делегат. Според представеното медицинско удостоверение и списък от страна на домакините от Велинград, в него фигурираха 20 състезатели преминали предсъстезателен медицински преглед. В последствие се оказа, че вратарят на домакините Станислав Костадинов Томов ще бъде и беше дописан допълнително в медицинския лист.

Според член 25 ал. 3, точки а, б, в, както и ал.4, т. а и б, от Наредбата за първенства и турнири в системата на БФС, където ясно са упоменати процедурите по регламентиране на предсъстезателен медицински преглед, те са явно нарушени. В самото медицинско удостоверение не фигурира името на извършващия преглед доктор. Дописаният горепосочен състезател също така, е получил подпис от лекаря, но същия не е подпечатан, като дори не пише дата на извършване на прегледа.
В заповедта за дежурния лекар на футболната среща отново не фигурира името на главния лекар, който го е назначил за двубоя, както и печат, кое лечебно заведение представлява. Самият предсъстезателен медицински преглед е извършен в център за спешна медицинска помощ, а не както е упоменато в наредбата- в специализиран кабинет по спортна медицина, което фигурира в същата точка и алинея посочена по-горе.

Длъжни сме да подчертаем, че в съвременния футбол има правила и регламенти, които се спазват стриктно, без изключение. ОФК „Пирин” също е бил в ситуация подобна на тази в която изпадна ФК „Чепинец”, като абсолютно се съобразил с наредбите на БФС, което е довело до несгодни ситуации за клуба, но никога не би изпаднал в ситуация да обвинява и омаскарява ръководни във футбола фактори.

Създалата се полемика, също така, от къде е родом настоящият председател на ЗС-София е повече от некоректна, с оглед на това, че ОФК „Пирин” вече няколко години се състезава в долните ешалони. В заключение искаме да заявим, че ОФК „Пирин” въпреки моментно то си пребиваване в аматьорския футбол, се стреми да наложи професионално ниво и дори да дава пример за това на всички бивши, настоящи и бъдещи съперници.