Феновете на ЦСКА ще почетат днес, 18 февруари, паметта на Васил Иванов Кунчев, а тези на "Левски" утре - 19 февруари.

"Приятели, както всяка година, на 18 февруари ще отдадем почит пред паметника на Васил Левски. Нека това не е просто формален повод да се сетим за Апостола на свободата веднъж в годината. Всеки от нас трябва да носи в сърцето си идеалите и принципите, на които той посвети живота си.Събираме се в 19:00 на ст. "Българска армия", откъдето ще се отправим към паметника на Васил Левски, за да поднесем венец", обявиха "армейците", обявиха от Сектор Г.

Веднага изниква въпросът защо едните фенове ще се преклонят пред Дякона днес, а другите - утре. Едното обяснение е повече от ясно - за да не се стигне до инциденти между двете враждуващи агитки. Защо обаче "червените" са избрали днешната дата? 

БЛИЦ припомня на своите читатели, че всъщност датата, на която е обесен Васил Левски, е 18 февруари. Официално обаче е възприето годишнината да се чества на другия ден - на 19-и. 

Както е известно, смъртта на Апостола на свободата настъпва на 6 февруари 1873 година стар стил. 

През 1916 година България преминава от Юлианския към Григорианския календар или от стар към нов стил, като се приема поправка от 13 дни напред. Промяната става факт на 31 март вечерта, като на другия ден официално не е било 1 април, а 14 април 1916 година.

За събитията, случили се преди 1 март 1900 г., обаче необходимата поправка е 12 дни. Въпреки това, за някои събития, станали през 19 век, погрешно се добавят 13 дни. Така например рождената дата на Апостола (6 юли) се отбелязва правилно – 18 юли по нов стил. Избухването на Априлското въстание на 20 април по стар стил, днес също правилно се празнува на 2 май (поправката е 12 дни). Що се касае до датата на обесването на Васил Левски – 6 февруари 1873 г. по стар стил, отговаря на 18 февруари по нов стил, а не на 19 февруари. Така тази дата, макар и грешно наложена, е придобила гражданственост и днес на повечето места в страната почитта към паметта на Апостола се отдава именно на този ден.

Така че, казано в резюме, феновете на ЦСКА са избрали вярната дата на обесването на "Левски", а тези на "сините", наложената от години официална дата.