България навакса два гола пасив и въпреки това загуби от Армения с 2:3 на стадион "Александър Шаламанов" в мач от група C4 на европейските квалификации по футбол за жени. Резултата откри Лара Казанчян (42), а Вероника Асатрян (49) удвои. Полина Ръсина (61) върна едно попадение и след това най-добрата ни футболистка Евдокия Попадинова (85-дузпа), но в добавеното време Ани Сафарян донесе първи успех за арменките.

Българките започнаха по-добре и още в 4-ата минута най-добрата ни футболистка Евдокия Попадинова бе изведена очи в очи с вратарката на Армения. Ъгълът обаче бе много малък и футболистка №1 на България за 2023 година не успя да преодолее Погосян.

В 16-ата минута арменките направиха първата си добра атака, при която стигнаха до корнер, след чието изпълнение се наложи да се намесва вратарката Шахънска. Секунди след това Симона Петкова подхвана контраатака, продължена към Попадинова, но нападателката на Лацио се затрудни с овладяването на топката и не се стигна до опасност пред вратата на Погосян. Десет минути по-късно добро центриране на Попадинова от корнер предизвика меле в наказателното поле на Армения, но никой не успя да отправи удар. В 27-ата минута можеше да се стигне до автогол, след като защитничка на гостите с глава отклони топката и тя премина близо до вратата.

Напрежение пред Роксана Шахънска пък имаше в 35-ата минута след хубава атака на арменките, при която центрирането прехвърли Николета Бойчева и само добрата намеса на Караиванова предотврати удар отблизо. Изненадващо Армения поведе в 42-ата минута при контраатака след удар на Лара Казанчян за 0:1.

WINBET – забавление онлайн с над 1400 слот игри! (18+) 

Четири минути след почивката арменките изненадаха "лъвиците" за втори път в срещата, след като Вероника Асатрян получи топката в разредената защита, навлезе в наказателното поле и с хубав шут по диагонала направи 0:2. Десетина минути по-късно Попадинова и Гукасян се сблъскаха тежко, а арменката се свлече на тревата и въпреки оказаната медицинска помощ, бе изнесена на носилка и малко след това заменена. 

Българките успяха да върнат едно попадение в 61-ата минута, когато Полина Ръсина се разписа за 1:2 след центриране на Николета Бойчева в наказателното поле и отклоняване на топката с глава от Ивана Найденова. След това "лъвиците" се втурнаха в атака, но в 68-ата минута загубиха елементарно топката пред своето наказателно поле, а ударът от дистанция на Артин не намери целта.

В 82-ата минута Армения организира атака като при втория гол, но този път Шахънска спаси, а в ответното нападение Адрианова можеше да изравни, но топката срещна десния стълб на вратата на Погосян. Три минути по-късно България получи правото да изпълни дузпа за игра с ръка в наказателното поле, а Евдокия Попадинова вкара от бялата точка за 2:2.

За съжаление усилията на "лъвиците" за обрат не дадоха резултат, а в първата минута от добавеното време те инкасираха трети гол. Ани Сафарян реализира с техничен удар за гостите и донесе трите точки на Армения.

Само преди няколко дни "лъвиците" победиха Казахстан с 1:0 след гол на Симона Петкова, но остават с тези 3 точки. Армения пък загуби тежко от Румъния с 0:5 и след успеха си в София също има 3 точки. Към баражите за участие на Евро 2025 продължават победителите в петте групи на Лига C и трите най-добри втори отбори.

БЪЛГАРИЯ - АРМЕНИЯ 2:3
0:1 Лара Казанчян (42), 0:2 Вероника Асатрян (49), 1:2 Полина Ръсина (61), Евдокия Попадинова 2:2 (85-дузпа), 2:3 Ани Сафарян (90+1)

БЪЛГАРИЯ: 12. Роксана Шахънска, 6. Силвия Кефалова, 2. Николета Бойчева (К), 5. Нора Димитрова, 11. Кристиана Караиванова, 9. Лора Петрова, 19. Йоана Станкова, 22. Ивана Найденова, 8. Полина Ръсина, 17. Симона Петкова, 7. Евдокия Попадинова

АРМЕНИЯ: 1. Погосян, 2. Вартанян, 5. Газарян, 4. Тейлър, 22. Гукасян, 7. Далакян, 8. Казанчян, 17. Нерсесиан, 10. Артин (К), 11. Асатрян, 9. Пизлова

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!