Николай Жейнов е мениджърът, който успя да продаде скандалния футболист на Левски Юсуф Рабех в Анжи (Махачкала). След като всички обръщаха гръб на мароканеца, неговият импресарио все пак осъществи сделката. Любопитното е, че Жейнов пласира в Анжи и халфа на ЦСКА Тодор Тимонов. Така за първи път в историята играчи на “сините” и “червените” бяха трансферирани едновременно в един и същи отбор. Николай Жейнов даде интервю пред агенция БЛИЦ.

 -Г-н Жейнов, как се стигна до трансфера на Юсуф Рабех в Анжи (Махачкала)? Мнозина смятаха, че негова продажба в който и да е клуб е невъзможна заради серията от скандали, в които мароканецът се намеси?
-Разковничето се крие в личните контакти и познанства. За тези 11 години, откакто съм лицензиран агент, съм натрупал достатъчно връзки в света. Наистина беше трудно, но на мен явно такава ми е орисията – да се захващам с невъзможни задачи.

- В Анжи имаха ли информация не само за футболиста, но и за човека Рабех?
-Да, те имаха информация и голяма част от истината научиха лично от мен. Руснаците взеха решението изцяло сами, след като аз ги уведомих за всичко. Преговорите не минаха гладко и поради тази причина комуникацията ни с Анжи се държеше в тайна.

-Беше ли правен опит за осуетяване на трансфера на Рабех?
-Да. Много българи се опитаха да повлияят негативно на преговорите с тима от Махачкала. Моралът и етиката от страна на агентите на играчи трябва да бъде на по-високо ниво. Трябва да уважаваме себе си, да си помагаме.
 
-Всъщност това ли е основната причина да пропадне трансферът на Рабех в Китай?
-Не, там причината е съвсем друга. Агенцията, която изпрати предложението на китайците до Левски, не беше информирана за настъпилите промени в китайски клуб. Треньорът на тима беше сменен с хърватски специалист. Новият наставник беше казал, че има клауза в договора си, която гласи, че само той отговаря за селекцията. И въпреки това в крайна сметка Рабех игра с екипа на Шандонг. Той взе участие в контрола, състояла се в Анталия, и се представи добре. Но впоследствие до сделка не се стигна.

-Вие познавате перфектно Рабех, след като го докарахте в Левски от Мароко. Що за човек е Юсуф?
-Той е тежка натура. Първият проблем при него в Левски беше неразбирането на езика. В Мароко е един от най-известните футболисти и мислеше, че тук всички трябва да се държат с него така както в родината му. Рабех имаше и личен проблем. Той се ожени, но няколко месеца по-късно се разведе. Тази раздяла със съпругата му повлия негативно върху неговата личност. Промени го. Принуди го да се отдаде на живота.  

-Той осъзнава ли грешките, които е допускал в Левски извън терена?
-Надявам се да ги е осъзнал. Юсуф е изключително добър футболист, но средата, в която беше попаднал в София, му оказа негативно влияние. Рабех си вирна носа. Лоша шега му изиграха хората, които постоянно го тупаха и го хвалеха, че е страхотен играч и мястото му не е в Левски.  Самочувствието му нарасна драстично. Аз и моят партньор Петьо Заберски се опитахме да го свалим от облаците на земята и в един момент се чудеше ние ли му казваме истината или тези другите. После въпросните хора се обърнаха срещу него.

- Рабех даде ли дума, че ще бъде съвсем друг в Анжи?
- Да. Надявам се този път да бъде точен, защото при предните си две издънки в Левски той обеща, но не успя да се пребори със себе си. Смятам обаче, че вече грешката е поправена и всичко е останало в миналото. Даже от поведението му в последните седмици се виждаше, че е на път да изкорени лошото от характера си.

- Левски правиха ли проблеми относно цената на Рабех при преговорите с Анжи?
- Не. Това, което “сините” желаеха, се постигна.

- Казанската афера повлия ли върху преговорите с Анжи?
-Не. Руснаците даже нямаха информация за така наречената афера, която доста се преекспонира у нас.

- Вярно ли е, че след провала с Рубин четиримата играчи на Левски изпаднали в депресия, а някои били готови да се откажат от футбола като Рабех например?
- Не знам, трябва да попитате самите футболисти.
 
- Какви бяха отношенията на Юсуф Рабех с Гонзо?
-Прекрасни. Много се смях, когато прочетох, че е имало скандали и даже бой между тях.

- Заедно с Рабех осъществихте и трансфера на Тодор Тимонов от ЦСКА в Анжи. Там имаше ли някакви проблеми и как руснаците харесаха халфа?
-Първо ме уведомиха, че им трябва точно такъв тип футболист. Запознаха се чрез видеоматериали с неговите изяви, а след това го гледаха и в два мача на ЦСКА в Анталия. За 5-6 дни трансферът беше осъществен.

-Трудно ли се продават футболисти в кризисно време?
-До момента не мога да се оплача. Нямал съм трансферен период, в който определени за продажба футболисти да са останали без нов отбор.
 
-Да очакваме ли до затварянето на трансферния прозорец в Русия нови сделки?
-С моето посредничество се стигна до три конкретни оферти за определени футболисти. Така че, очаквам отговорите на българските клубове.
-С две думи – да очакваме скоро трансферни бомби...
-Надявам се.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ