Изпълнителният директор на Спартак (Варна) Живко Великов даде интервю за агенция БЛИЦ, в което говори за състоянието на клуба, защо отборът изпадна в “Б” група и за бъдещето на “соколите”:

-Г-н Великов, защо Спартак (Варна) изпадна в “Б” група?
-Поради доста причини. Първата и най-важна е, че миналото лято в отбора цареше пълен хаос, треньори ни напуснаха, по едно време водехме подготовка само с 14 футболисти. Арестуването на г-н Иван Славков също се отрази на обстановката в тима, пари нямаше и всичко това доведе до изпадането ни. През пролетта не си изиграхме правилно картите. Бях сметнал, че трябва да спечелим задължително домакинствата си срещу Вихрен и Беласица. И в двата мача завършихме наравно. Ако бяхме взели тези две срещи, колкото и нечестно да играеха останалите, ние щяхме да останем в елита.

-Какво става с бившия собственик на клуба Иван Славков?
-Мисля, че много добре знаете къде е. Все още е в затвора. Сигурен съм обаче, че г-н Славков е невинен и не се е занимавал с престъпни групи и такива работи.

-Какво визирате в нечестна игра, кой купуваше мачове?
-То се знае, публична тайна е, но не искам да развалям отношенията с останалите ми колеги. Ние играхме и ще продължим да играем честно. Не е трагедия, че Спартак изпадна, трагедия е, че продължават тези машинации в българския футбол.

-Славия не ви ли легна през пролетта в София? Бихте ги с 2:1.
-Това са глупости и не искам да коментирам. Нямаме нищо общо с уредени мачове, спонсори и такива работи.

-Кога ще спрат слуховете за уговорки в мачовете от българското първенство?
-Когато хванат някой от по-големите играчи. Не е моя работа да коментирам този въпрос, има си хора, които се занимават с това. Но постоянните приказки, че този или онзи мач е уговорен не се отразяват никак добре на футбола ни. Той и без това е затънал достатъчно.

-Кой е виновен за изпадането на Спартак (Варна)?
-Щом се е стигнало до там, аз поемам вината. Миналото лято не успях да намеря пари, момчетата не тренираха нормално и това наруши подготовката ни за новия сезон. С няколко думи – нашата работа през есента беше подигравка. И който се подиграва с футбола, изпада.

-Виждате ли заговор срещу Спартак от страна на други отбори или намеса на БФС?
-Не, не. Пак ви казвам, ние сами сме си виновни.

-Защо Добрин Добрев се оттегли от клуба и ви остави да търсите изход от кризата?
-Така е решил човекът. Помогна с каквото можа, но явно задълженията го притесняват. Сега акциите се прехвърлят отново в ръцете на Петромир Кънев. Започваме пак да търсим купувачи и спонсори. Има интерес към Спартак (Варна), може би до 15 юли ще е ясно какво ще е бъдещето на клуба. Аз не мога да зарежа клуба, оставам и поемаме от "Б" група, това е положението.

-Появиха се слухове, че вие имате голяма вина за натрупаните задължения на Спартак?
-Къде го пише това? Абсолютна глупост е, тъй като дълговете на клуба са още отпреди години. Те датират от 2000 година, далеч преди моето появяване в клуба. Наистина на хартия Спартак има задължения, но кой клуб няма. Може би това именно стресна Добрин Добрев и той си тръгна. С повечето фирми, на които дължим пари, сме постигнали договорка да разсрочим плащанията или да бъдат опростени, така че нещата ще се оправят. Спартак го е имало и ще го има. Още следващата година се връщаме в “А” група.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ