Жребият за Югозападната Трета лига беше изтеглен в Националната футболна база „Бояна“. Заради включването на пет отбора, представители на клубове от професионалния футбол, броят на членовете в дивизията нарасна до 22. Това наложи разделянето на тимовете в две групи по 11.

Интересното е, че в една от тях бяха разпределени вторите тимове на Левски и ЦСКА, което означава, че ще бъдем свидетели на две дербита между „сините“ и „червените“ и в третото ниво на родния футбол. Първенството започва на 6 август, а първият мач между дублиращите отбори на Левски и ЦСКА ще бъде в деветия кръг, който ще се играе на 1 октомври.

Вторият тим на „сините“ започва участието с гостуване на Гранит (Владая), докато дубълът на „червените“ с визита на Рилски спортист (Самоков). В другата група пък са вторите отбори на Славия, Септември (София) и третата формация на ЦСКА 1948. „Белите“ ще започнат с визита на Чавдар (Етрополе), а третият отбор на ЦСКА 1949 ще гостува на Банско тийм. Септемврийци пък ще играят с Левски Раковски.

Президентът на БФС Борислав Михайлов приветства участниците, като по негова лична инициатива всички клубове получиха по 12 висококачествени топки „Адидас“.

„Желая успех на всички участници. Сигурен съм, че през новия сезон ще станем свидетели на още по-атрактивни двубои и засилена конкуренция за радост на всички почитатели на футбола у нас“, заяви Борислав Михайлов.

Официалната церемония бе водена от председателя на ЗС-София Петко Петков в присъствието на техническия директор на БФС Георги Иванов, директора „Първенства и турнири“ на централата Валентин Чакъров, президента на Аматьорската футболна лига Румян Вълков и секретаря на Зоналния съвет Николай Младенов.

Първенството в Югозападната Трета лига ще се проведе на два етапа. В първата фаза отборите от двете групи с по 11 участника ще играят на разменено гостуване. Заелите първите пет места във всяка група, се класират за първата десетица, а останалите формират плейоф за оставане в Трета лига. Победителят в челната десетица ще се класира за Втора лига за сезон 2023/24, а от групата ще изпаднат четири отбора.

Югозападна Трета лига I Югозападна Трета лига II
Марек (Дупница) Септември (Симитли)
Чавдар (Етрополе) Рилски спортист (Самоков)
Банско Тийм Гранит (Владая)
Пирин (Гоце Делчев) Оборище (Панагюрище)
Балкан (Ботевград) ФК Кюстендил
Септември II (София) Надежда (Доброславци)
Левски Раковски ОФК Костинброд
Ботев (Ихтиман) Вихрен (Сандански)
Сливнишки герой (Радомир) Пирин (Разлог)
ЦСКА 1948 III (София) Левски II (София)
Славия II (София) ЦСКА II
1 кръг 1 кръг
6 август (събота), 18:00 часа 6 август (събота), 18:00 часа
Чавдар (Етрополе) - Славия II Рилски спортист - ЦСКА II
Банско тийм - ЦСКА 1948 III Гранит - Левски II
Пирин (Гоце Делчев) - Сливнишки герой Оборище (Панагюрище) - Пирин 1941 (Разлог)
Балкан (Ботевград) - Ботев (Ихтиман) Кюстендил (Кюстендил) - Вихрен (Сандански)
Септември (София) - Левски Раковски Надежда (Доброславци) - ОФК Костинброд
Марек 1915 (Дупница) - почива Септември (Симитли) - почива