Жребият по пътя към „Евро-2024“ в Германия е хвърлен! Но това е само първото стъпало, тъй като Лигата на нациите дава шанс на победителя да продължи борбата до крайния успех.

И понеже с представянето си в последните години българският национален отбор слезе твърде ниско в европейската градация, затова и жребият изглежда приемлив поне на първо четене. Защото съперници като Северна Македония, Грузия и Гибралтар в една група са несравними с групи, в които са Италия, Англия и Германия, или Франция, Дания и Хърватия, или Испания, Португалия и Швеция, или Белгия, Нидерландия и Полша.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Имаме ли шансове за завоюваме първото място в групата, което безспорно е крайната цел, афиширана и от президента на БФС Борислав Михайлов, и от старши треньора на националите Ясен Петров? Въпреки наслоения негативизъм в последно време, смятам, че това е напълно възможно. Нека само си припомним, че доброто ни представяне в предишната Лига на нациите ни даде възможност да играем бараж с Унгария за класиране на „Мондиал-2022“.

Мнозина определят Северна Македония като скритият фаворит в групата, но това е доста условно. Сигурно е така, ако се има предвид участието на комшиите на „Евро-2020“, както и сензационната победа над Германия като гост с 2:1, която се оказа само фойерверк. Ветеранът Горан Пандев вече се сбогува с националния отбор, но неговите наследници притежават нелош потенциал и понеже апетитът идва с яденето, амбициите им със сигурност ще бъдат за второ поредно участие на европейските финали.

Що се отнася до Грузия, футболът в тази страна винаги е впечатлявал със специфична класа, открояваща се дори в рамките на бившия СССР. Достатъчно е да припомним триумфа на „Динамо“ Тбилиси в турнира за Купата на купите през 1981 г. начело със звездата Давид Кипиани. Грузинците имат добри изпълнители, част от които се подвизават в елитни западни клубове и ще бъде грешка, ако някой ги подцени. На пръв поглед тоталният аутсайдер се нарича Гибралтар. Това е и отборът, срещу който регистрирахме една от малкото победи в последно време. Но респектът към всеки съперник трябва да бъде задължителен, без да се отива в другата крайност – подценяването. Освен това ние сме в ситуация, която не ни дава никакво право да подценяваме който и да било.

Вече обявената програма е доста странна. В разстояние само на десет дни трябва да изиграем четири квалификационни мача – случай без прецедент в историята на нашия футбол! Първите два са домакинства на Северна Македония и Грузия, а при другите гостуваме на Гибралтар и Грузия. Любопитно е и това, че в рамките на една седмица ще играем два пъти с Грузия – отново уникат! За да разчитаме на успех, трябва да стартираме с победи над Северна Македония, Грузия и Гибралтар, като при гостуването на Грузия ще бъдем доволни и на хикс. Що се отнася до двата последни мача през септември, победата над Гибралтар у дома е задължителна и преди гостуването на Северна Македония вече ще знаем на какво да разчитаме на финалната права. 
РУМЕН ПАЙТАШЕВ