Македонецът с български паспорт Зоран Златковски преди дни напусна Пирин. БЛИЦ откри играча, който разказа причините за раздялата, както и за случващото се в любимия му клуб.

- Защо напусна Пирин?
- Напрежението е огромно. А и напоследък се насъбраха много лъжци и измамници. Струпа ми се излишно напрежение, а и финансовите неуредени неща най-накрая ме прогониха. Много съжалявам, че така се случи. Разтрогнах по взаимно съгласие. Много обичам Пирин. Пирин е моят дом. Това беше и причината да се откажа от всички пари, които имах да получа, а те не бяха никак малко.

- Кои точно са лъжците в Пирин?
- Казвам го общо. Всички ни лъжеха, че ще се оправят нещата. Наков все беше на някакви срещи, но май сам си е бил на въпросните срещи. Костадин Ангелов е добър треньор и човек. По-важното е, че той обича да казва истината и не лъже. Това обаче явно мъчи някои от акционерите, понеже истината боли. Нещата в Пирин може и да се оправят. Лошото е, че Байкушев и хората от неговата групировка "Г-15" излъгаха целия град. Уж казаха, че ще дадат акциите на феновете, както направи Галчев, но това не се случи. За пореден път излъгаха, което мен не ме изненада. Очаквах го това. Ваклинов и Червилов в момента са с вързани ръце. Не могат да направят почти нищо докато "Г-15" са в отбора. Това, че те не се махнаха, също ме накара да си тръгна. Лошото финансово състояние на клуба е такова заради тях. Жалко за Пирин и бившите ми колеги. Не е приятно да се затрива футбола във футболен град, какъвто е Благоевград. Но с такива хора за шефове не става.

- От каква сума се отказа?
- Имах да получавам 2 транша, 5 премии. От юни насам взех само 2 аванса и нито една цяла заплата.

- Как живееше тогава?
- На квартира бях, 4 месеца не бях плащал наема. Много от съотборниците ми имат същите проблеми. Но все намирахме разбирателство с хазяите, при които отсядахме. Срамна работа общо взето.

- Някой от Пирин направи ли опит да те задържи в отбора?
- Костадин Ангелов много искаше да остана. Разговаряхме няколко пъти. Но той просто нямаше как да ме задържи, тъй като е напълно наясно какво е положението в отбора. И с Наков разговарях. Той също ме помоли да остана. Опита по всякакъв начин да ме задържи, но вече бях решил, че напускам.

- Обиден ли си на някого?
- Не, на никого не съм обиден в Пирин. С всички съм приятел. Има много хора, които са ми сърдити, но нямат право. Ако помислят реално, би трябвало да не ми се сърдят.

- Костадин Ангелов скоро каза, че си се сбил на тренировка с Кирил Брестовички. Как се стигна до боя?
- Нормална ситуация за отбор като нашия. Но просто не знам защо това момче тренира с нас 3-4 месеца, а не е футболист на Пирин. Смея да твърдя, че съм навътре в нещата, случващи се в отбора. Мисля, че скоро няма да се оправят нещата. Но не знам защо някои хора се опитват да променят трансферната политика на Пирин. Всеки знае, че този отбор сам си произвежда футболисти и след това ги продава, което до голяма степен помагаше във финансирането на Пирин. Лятото бяха отстранени 4-5 момчета, и то все местни, които са юноши на клуба. Изгонени бяха Андрей Стоев, Ризов... все футболисти с голям опит в "А" група. Те играеха със сърце, обичат Пирин. А в същото време се привличат момченца като Бърканичков ли е, Брестовички ли е. Не го знам какъв точно се явява. Дори няма дебют за Пирин в юношеските гарнитури, а да не говорим за "А" група. Такива грешни решения и объркани трансфери влияят на отбора. Изненадва ме това, но не съм човекът, който да ги решава тези неща. Пожелавам успех на момчетата от Пирин. Всички заслужават много повече, защото знам как тренират и с какво сърце излизат на мачовете, но това е реалността. Животът понякога е доста несправедлив.

- Къде продължаваш и имаш ли оферти?
- Ще преценя къде ще продължа след 25 декември. Сега само изслушвам офертите. Имам три конкретни от български отбори, както и две от Македония. Интерес от чужбина не липсва, но как ще се развият нещата, времето ще покаже.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ