ФК Козаро се класира на полуфинал в турнира Витоша къп 2020, след като постигна зрелищен обрат срещу домакина ФК Железница. Четвъртодивизионният отбор, който наскоро беше оглавен от треньора Любомир Божанков, изоставаше в резултата с 1:5 до 50-ата минута, но съумя да спечели със 7:5. На полуфинала в събота Козаро ще спори с ФК Армейци (Кюстендил).

След паметната за ботевградчани среща в Железница, между двата отбора прехвърчаха искри, което принуди ръководството на ФК Козаро да излезе с изявление: 

Уважаеми организатори,
 
С това изявление искаме да изразим своята позиция относно случката в 1/4-финалния двубой от турнира Витоша къп 2020, срещу отбора домакин и съорганизатор на надпреварата - ФК Железница, изигран на 15 август и спечелен от тима на ФК Козаро със 7:5. Благодарни сме на всички организатори, спонсори и отговорни лица, благодарение на които осъществяването на турнира е факт вече трета година. Въпреки това, искаме да изкажем своята позиция относно обвиненията и твърденията, в които бе замесено името на ФК Козаро и старши треньорът на отбора Любомир Божанков.

Поставяме на първо място част от публикация, споделена на страницата на организаторите на Витоша към 2020, която гласи: „поведението на състава на ФК Козаро, водени от старши треньора си Л. Божанков, демонстрираха липса на уважение и некоректно поведение към турнира, организаторите, домакините и съдиите в заключителните минути на срещата Железница - Козаро, завършила с драматичен обрат в полза на ботевградчани, което е в разрез с точка 17". 

В отговор на тези твърдения държим да отбележим, че поводът за недоволството в редиците на ФК Козаро е само и единствено насочен към решението на главния съдия да не отсъди дузпа в 56-ата минута. Тогава, при резултат 5:1 за домакините, вратарят на ФК Железница извърши контакт с крака на Георги Иванов – Гонзо от ФК Козаро преди да играе с топката, но сигнал за нарушение така и не последва. В резултат на създалата се ситуация, един от основните „диригенти“ в средата на терена трябваше да доиграе срещата с подут глезен, което разбира се му прави чест! 

ФК Козаро НАПЪЛНО адмирира посланието за спазването на феърплея и точка 17, но предвид създалата се ситуация в 82-ата минута, когато при спряла игра футболистът на ФК Железница Виктор Младенов изблъска състезател от състава на ботевградчани, би следвало този играч да бъде наказан така, както е описано според претенциите на организаторите и домакините. Смятаме, че поведението на играча на ФК Железница бе чудесен пример за нарушаването и погазването именно на точка 17, за която организаторите апелират да бъде спазвана и с интерес ще следим дали наказанието ще важи и за официалните срещи от Четвърта лига, както се казва в съответната публикация на организаторите. 

Държим да отбележим за втори път, че основните претенции на ФК Козаро са свързани само и единствено с решението на главния съдия да не отсъди дузпа в 56-ата минута. Оттам насетне, отборът, воден от Любомир Божанков, НЯМА НИКАКВА вина за неадекватните отсъждания на главния рефер, който изгони втори играч на домакините в 88-ата минута, след показан само един жълт картон. ПОДЧЕРТАВАМЕ, че като главен съдия на срещата, контролът върху санкциите на футболистите е изцяло в негови ръце и допуснатата неточност по никакъв начин не може да бъде продиктувана от когото и да било представител на ФК Козаро.

Като заключение на обръщението, изразяваме пълна готовност да застанем с имената си и честта си, в това число Константин Лазаров – президент на ФК Козаро, Любомир Божанков – старши треньор на ФК Козаро и Радослав Зарев – капитан на ФК Козаро и да се срещнем с представители на домакините и компетентни органи от Български футболен съюз и заедно да изгледаме и анализираме цялостната картина от мача. Ако бъдат установени нарушения и се докаже, че ботевградският отбор е нарушил по някакъв начин правилата, ФК Козаро е готов да понесе последствията си! 

С уважение,
ФК Козаро