Днес се навършват 10 години от деня, който левскарската част на България никога няма да забрави. Левски покори града на „Арена ди Верона“ и Ромео и Жулиета, за да се нареди сред най-големите клубове в Европа. Воденият от Станимир Стоилов тим стана първият български отбор, класирал се в групите на Шампионската лига. Това става само няколко месеца след участие на четвъртфинал в Купата на УЕФА.

На 23 август 2006 г. Левски гостува на Киево в среща реванш от третия квалификационен кръг на Шампионската лига, след като е спечели с 2:0 първата среща в София. Италианският тим е допуснат до участие в турнира след скандала „Калчополи“, който доведе до отнемането на титлата на Ювентус и пращане на „бианконерите“ в Серия „А“, както и са отнети точки на Фиорентина и Лацио, което позволява на „летящите магарета“ да се озоват на четвърто място в класирането.

На стадион „Марк Антонио Бентегоди“ Левски повежда с 2:0 след попадения на Димитър Телкийски в 34-ата минута и на Седрик Бардон веднага след почивката. В 48-ата минута Амаури връща едно попадение за Киево, а девет минути преди края изравнява. „Сините“ удържат равенството и по този начин се класират за групите на Шампионската лига.

Радостта на „Герена“ обаче е кратка. На следващия ден е изтеглен жребият за груповата фаза, който праща Левски в група с победителя в турнира от предишния сезон Барселона, английския шампион Челси и силният по това време германски Вердер. Поставени в тези тежки условия, „сините“ записват шест загуби и голова разлика 1:17.

Киево – Левски 2:2

kievo.jpgКиево: Винченцо Сичиняно, Андреа Мантовани, Марко Малаго, Салваторе Лана, Давиде Мандели, Франко Семиоли (72-Лучано Оливейра), Федерико Джунти (65-Микеле Марколини), Андреа Дзанкета, Паоло Самарко, Амаури, Сержо Пелисиер (59-Симоне Тирибоки)

Levski_.jpgЛевски: Георги Петков, Игор Томашич, Даниел Боримиров, Димитър Телкийски (76-Станислав Ангелов), Седрик Бардон, Живко Миланов, Ричард Еромоигбе, Валери Домовчийски (72-Емил Ангелов), Лусио Вагнер, Елин Топузаков, Христо Йовов (90-Милан Коприваров)

Верона, „Марк Антонио Бентегоди“ - 23 327 зрители
Съдия: Лусилио Кардозо Баптиста (Португалия)
Жълти картони: Паоло Самарко (Киево); Игор Томашич, Георги Петков, Лусио Вагнер (Левски)
Червени картони: Салваторе Лана (Киево); Лусио Вагнер (Левски)