Днес се навършват 10 години от един епохален за българския клубен футбол мач. Левски побеждава в София с 2:1 Удинезе и след 0:0 преди това в Италия се класира за четвъртфиналите от турнира за Купата на УЕФА. Битката е част от „синята приказка” с автор Станимир Стоилов, продължила през цялата календарна 2006 година. Както е известно, през есента на същата година Левски прави още едно чудо – става първият български отбор, попаднал в групите на Шампионската лига.

Да се върнем обаче към мача с Удинезе. Реваншът започва кошмарно за домакините, които са подкрепяни от близо 40 000 зрители на Националния стадион „Васил Левски”. В 22-ата минута при центриране от фаул на Видигал повечето играчи на „сините” се изтеглят за изкуствена засада. Единствен Ричард Еромоигбе не изпълнява тактическата задача. Топката попада у непокрития Тисоне и той безпроблемно се възползва от ситуацията – 0:1.

Десетина минути след това Христо Йовов сътворява пропуска на пропуските. Вратарят на италианците Морган де Санктис  изпуска топката, тя отива в краката на Ицо, който от 3-4 метра, вместо да я прати в зейналата врата я изстрелва високо, високо над напречната греда.

Левски обаче излиза коренно преобразен за началото на второто полувреме. „Сините” оказват натиск и притискат своя съперник в наказателното му поле. При атака отляво на Седрик Бардон отбитата топка отива право в Боримиров, който без да се колебае изравнява резултата – 1:1.

12 минути след това Йовов подава към Лусио Вагнер, бразилецът центрира и извисеният над всички Игор Томашич отбелязва с глава скъпоценния гол. Така Левски прави един от най-ценните обрати в историята си – 2:1.

В последните 10 минути Удинезе осъществява масиран натиск, но „синята” отбрана и вратарят Георги Петков не позволяват ново попадение.

По този начин Левски се класира сред осемте най-силни тима за Купата на УЕФА, а в следващия кръг отпада от Шалке 04 след скандално съдийство на Майк Райли.
Румен ПАЙТАШЕВ, БЛИЦ СПОРТ