На 12 септември преди точно 11 години за пръв път български тим участва в групите на най-силния клубен турнир – Шампионската лига. Тогава Левски, воден от Мъри Стоилов, успя да премине пресявките и да се озове сред най-добрите клубове в Европа.

Първата среща на „сините“ бе на днешната дата срещу носителя на трофея за предишния сезон - Барселона. Двубоят бе на „Ноу Камп“ и приключи с успех за каталунците с 5:0. В състава на домакините личаха имената на Пуйол, Тюрам, Иниеста, Шави, Деко, Роналдиньо, Ето`о…

Головете за испанския гранд бяха дело на Андрес Иниеста, Людовик Жюли, Карлес Пуйол, Самуел Ето‘о и Роналдиньо. Срещата се игра пред над 90 000 души на митичния стадион в Барселона.

Какво си спомня от срещата един от титулярите на Левски – Христо Йовов?

Ето какво сподели той пред БЛИЦ СПОРТ:

„Помня много неща и съм забравил много. Това беше първия мач, първото докосване до Шампионска лига. На уникален стадион срещу уникален отбор. Барселона и техните звезди ни показаха тогава къде реално се намираме и на какво ниво е българският футбол. В предишния сезон играхме добре за Купата на УЕФА и имахме самочувствието, че сме стойностен отбор. В крайна сметка в този мач разбрахме, че има разлика между Барселона и нашия отбор. И нямаше какво да се заблуждаваме.

Бяхме два дни по-рано в Барселона. Имахме достатъчно време да тренираме на „Ноу Камп“, да усетим атмосферата. Всички бяхме очаровани от стадион и ентусиазирани от предстоящия двубой. Не сме мислели, че ще отидем и ще победим, но искахме да се представим достойно. За съжаление не успяхме много, много. След мача вече при такъв резултат нямаше какво много да си говорим. Но разбрахме, че сме доста далеч от най-високата спортна класа в света“, сподели Йовов пред БЛИЦ СПОРТ.

„След мача не си говорихме с колегите от Барселона, само си разменихме фланелките. Не помня на кого точно взех екипа, но помня, че после го подарих на някого. Това обаче бе част от удоволствието – да смениш екипите си с такива имена – Роналдиьно, Ето‘о, Иниеста, Шави, Пуйол, Деко…“, продължи Бижутера.

„Няма нищо по-специално от това да чуеш химна на Шампионската лига. Особенно за български футболист от български клуб. Наистина е много специално. Настроението да чуеш химна е различно.

„Феновете на Левски приеха спокойно загубата с 0:5. Имехм добър отбор, успехи и хората ни подкрепяха. А и срещу такъв отбор на Барселона няма как да очакваш победа“, каза още Йовов.

На въпрос ще чуе ли скоро Левски отново този химн, той отвърна така: „Това е труден отговор. Трябва мого време. Без да подценявам или да обиждам някого, смятам, че в момента Левски не е готов за това предизвикателство и трябва да натрупа още опит и да се развие, за да участва в такива мачове“.
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ

БАРСЕЛОНА - ЛЕВСКИ 5:0
1:0 Иниеста (7), 2:0 Жюли (39), 3:0 Пуйол (49), 4:0 Ето`о (58), Роналдиньо (90+)

Барселона: 1. Виктор Валдес, 2. Жулиано Белети, 21. Лилиан Тюрам (79 - 23. Олегер Пресас), 5. Карлес Пуйол, 12. Джовани ван Бронхорст, 8. Людовик Жули (63 - 7. Ейдур Гудьонсен), 20. Деко, 3. Тиаго Мота, 24. Андрес Иниеста (71 - 6. Шави), 10. Роналдиньо, 9. Самуел Ето`О.
Треньор: Франк Рийкард (Холандия)

Левски: 1.Георги Петков, 4.Игор Томашич, 11.Елин Топузаков (к), 3.Живко Миланов, 20.Станислав Ангелов, 6.Ричард Еромоигбе, 7.Даниел Боримиров (63 - 14. Веселин Минев), 27.Седрик Бардон, 21.Димитър Телкийски, 11.Христо Йовов (70 - 18. Мирослав Иванов), 28.Емил Ангелов (46 - 9. Георги Иванов - Гонзо)
Треньор: Станимир Стоилов