Шампионската титла на Испания се решава днес. Барселона е лидер с 88 точки, а Реал Мадрид е на второ място с 87. Каталунците гостуват на Гранада, а "белите" имат визита на Депортиво Ла Коруня. Пресата в Испания не престава да се занимава с т.нар. "малетинас" (куфарчета с пари), които ще бъдат предложени и на Гранада, и на Депортиво. Гранада ще прибере общо 2 милиона евро или по 100 хиляди евро на човек, ако спре Барселона по пътя към титлата. Не се назовава кой стои зад въпросния бонус, тъй като официално тази практика е забранена. От години обаче, още от средата на миналия век, преди подобни решителни сблъсъци куфарчетата започват да пътуват.

Минималната разлика на върха дава повод да припомним в рубриката БЛИЦ АРХИВ за няколко подобни случая. Нито веднъж в цялата си история Барселона не е бил свалян от върха, когато е там кръг преди края. За сметка на това Реал (Мадрид) е губил титлата цели 4 пъти, когато е водил в класирането преди последния кръг (1928/29, 1982/83, 1991/92, 1992/93). Подобни обрати е имало и в още три сезона (1939/40, 1946/47, 1993/94), когато съответно Севиля, Атлетик Билбао и Ла Коруня са измествани от върха в последния възможен момент.

Ето трите най-пресни спомена, които са свързани и с три поредни титли на Барселона в началото на 90-те години:

Сезон 1991/92
Преди последния кръг: Реал е лидер с 1 точка пред Барселона

Реал (Мадрид) гостува в последния кръг на средняка Тенерифе, който си е осигурил оставането в Примера дивисион. Барселона приема Атлетик Бирлбао и печели с 2:0 след два гола на Христо Стоичков. Всички очакват какво се случва в Тенерифе. "Камп Ноу" изпада в ужас, след като Реал Мадрид повежда с 2:0 след голове на Фернандо Йеро и Джика Хаджи. "Играхме с уши към трибуните, за да следим реакцията на публиката, а погледите ни непрекъснато търсеха елекстронното табло. Изведнъж "Камп Ноу" избухна. Тенерифе вкара втори гол, а докато Реал се усети да реагира падна и третият. Първенството беше наше. Никога не бях играл мач, в който по-важно бе какво става на дсруг дстасдион", разказва Христо Стоичков в книгата си "Сто на сто Стоичков"..."Нашият мач свърши, но на острова продължаваха. Рикардо Серна носеше транзистор и всички се натрупахме около него в очакване на щастливото събитие", спомня си още Камата.

Сезон 1992/93
Преди последния кръг: Реал Мадрид е лидер с 1 точка преднина пред Барселона

Ситуацията е абсолютно същата като в предишния сезон. Реал води с една точка и гостува отново на Тенерифе, който обаче се бори за участие в евротурнирите. Барселона без приема Реал Сосиедад. Христо Стоичков отново дава ранен аванс на каталунците за 1:0, като този гол остава до края на мача. Още до почивката на Канарските острови Реал (Мадрид) изостава с 0:2 след голове на Дертисия и Чано за Тенерифе.

Сезон 1993/94
Преди последния кръг: Депортиво е лидер с 1 точка пред Барселона.

Барселона печели трета поредна титла на магия. Депортиво води през целия сезон, но преди последния кръг е само с една точка пред Барселона. ТОЧНО НА ДНЕШНИЯ 14 МАЙ, но през пролетта на 1994-та Супер Депор приема у дома Валенсия, който не играе за нищо на "Риасор". В същото време Барселона играе у дома със Севиля. Каталунците се справят с лекота с противника и печелят с 5:2. Стоичков вкарва два от головете, а след това е заменен.

"Всичко бе готово. Сега трябваше само да чакаме. Зрителите започнаха да пеят "шампиони, шампиони", но изведнъж "Камп Ноу" занемя. Нещо се бе случило. Питахме към резервната скамейка, но не искаха да ни кажат нищко. В началото помислих, че Ла Коруня е вкарал гол. Чак след това разбрах, че е ставало въпрос за прословутата дузпа на Джукич...Именно той се превръща в грешника за Депортиво Ла Коруня. В добавеното време домакините получават право да изпълнят дузпа. Зад топката застава един от най-опитните - Джукич, но вратарят на Валенсия Холе Луис Гонсалес спасява удара му. Барселона е шампион за четвърти пореден път. "За съжаление смятам, че съм един от футболистите, които Барселона особено много обича. Пропускането на онази дузпа бе истинска катастрофа. Моите мечти, илюзиите на колегите ми, надеждите на цял един град, се изпариха безследно. Това беше най-нещастният ден в живота ми", признава по-късно Джукич.

Днес отново е 14 май. 22 години по-късно Барселона отново е в подобна ситуация, само че води с 1 точка пред Реал (Мадрид). Дали съдбата няма да си върне за трите щастливи титли на каталунците, или отново ще станат шампиони. Всичко ще стане ясно около 20:00 часа...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Кои отбори са губили титлата в последния кръг:

1928/29, Реал Мадрид (след загуба с 0:2 от Атлетик Билбао)

1939/40, Севиля (след 3:3 с Еркулес)

1946/47, Атлетик Билбао (след 3:3 с Ла Коруня)

1982/83, Реал Мадрид (след 0:1 от Валенсия)

1991/92, Реал Мадрид (след 2:3 от Тенерифе)

1992/93, Рела Мадрид (след 0:2 от Тенерифе)

1993/94, Ла Коруня (след 0:0 с Валенсия)

РАЗВРЪЗКАТА ПРЕЗ 1994 ГОДИНА