В Англия днес се празнува т. нар. Боксинг дей – вторият ден на Коледа. По традиция на този празничен ден се провеждат срещи от футболното първенство на страната. Днес се отбелязват и 155 години от първия в историята футболен мач между клубни отбори. На 26 декември 1860 г. се провежда двубоят между ФК Шефилд и Холъм. Мачът между двата тима се нарича „Дербито на Шефилд”, за разлика от „Дербито на Стоманения град”, както е известно противопоставянето на терена между Шефилд Юнайтед и Шефилд Уензди.

76.jpgФК Шефилд е официално признат от ФИФА за най-стария футболен клуб, който все още участва в официално футболно първенство - макар и в много долни дивизии с полупрофесионален статут. Преди 8 години на официалното честване на 150-годишнината от основаването на клуба присъстваха Сеп Блатер и Свен-Йоран Ериксон. Проведе се и специална футболна среща срещу италианския шампион Интер. „Нерадзурите” бяха предимно с резервите и млади играчи, но в състава бяха световният шампион от 2006 г. Марко Матераци и скандалният Марио Балотели. Интер спечели с 5:2.
 
77.jpgНа 4 септември 1860 г. в Шефилд е основан и Холъм, който през 2011-а на свой ред отбеляза своята 150-годишнина. На официалната вечеря по случая като президент на клуба бе представен Юрая Рени – онзи страховит тъмнокож съдия, който ръководеше мачове от Висшата лига. От самото си създаване тимът играе домакинските си мачове на „Синдигейт Роуд”. Стадионът е вписан в „Книгата на рекордите „Гинес” като най-старият в света все още използван спортен терен.
 
Именно на „Синдигейт Роуд” на 26 декември 1860 г. се състои двубоят между Холъм и ФК Шефилд, като по-старият клуб печели с 2:0. По това време английската Футболна асоциация все още не е създадена и в страната се използват различни правила при играенето на мачовете. ФК Шефилд и Холъм прилагат т. нар. „Шефилдски правила”. И днес се използват част от тях – страничното хвърляне (тъч), корнер и пряк свободен удар при фаул.
 
Холъм и ФК Шефилд са участници и в първия футболен мач, игран на „Брамал Лейн”. Домакинският стадион на Шефилд Юнайтед е отворен през 1855 г., но се използвал предимно за крикет. На 29 декември 1862 г. е и първият двубой по футбол на терена. Срещата завършва 0:0, но остава в историята на английския спорт като „Битката за „Брамал Мейн” заради сбиването между футболистите на Холъм и ФК Шефилд. Мачът се играе за събиране на помощи за Ланкашърското благотворително дружество.
Веселин Русинов /БЛИЦ