Точно преди 20 години България участва на европейско първенство. И точно тогава се роди култовият израз на Любо Пенев за духането на супата.

Шампионатът на Стария континент се провежда в Англия, където нашите попадат в една група с Испания, Румъния и Франция. Славната Пенева чета, спечелила четвъртото място на Мондиала в Щатите, отпада от груповата фаза с актив от 4 точки след победа, равенство и загуба.

Преди началото на Евро 96 в националния е бъкано от скандали. Нашите първо се чепкат с ръководството на БФС за размера на премиите. Иван Славков им обещава първоначално една сума, а впоследствие намалява размера й. Налага се спешна среща посред нощите между Батето, Иван Вуцов и тарторите на тима, водени от Христо Стоичков, Любо Пенев, Трифон Иванов, Емил Костадинов, Наско Сираков и Борислав Михайлов.

Националите са вбесени и от базата им, разположена край град Скарбъро. Хотелът е стар, порутен, разположен съвсем близо до брега на Северно море, където е пълно със скали. Футболистите се вдигат на бунт и отказват да тренират. Треньорът Димитър Пенев се застъпва зад тях, което изнервя футболните босове. В крайна сметка националният отбор се мести в Нюкасъл, където условията са далеч по-добри.

На 9 юни е първият ни мач. Правим 1:1 с Испания. Стоичков бележи за нашите, но неприятното е, че му отменят гол. Ами истински гол, чист като сълза. Тъчреферът обаче маркира засада, която е най-измислената в историята на националния ни отбор. А попадението е повече от брилянтно...

После на 13 юни удряме Румъния с 1:0. Разписва се отново Ицо още в началото – в 3-ата минута. Той получава пас от дълбочина, а в същото време Любо Пенев майсторски завлича със себе си защитниците на румънския тим. Така пред Стоичков се открива коридор към вратата на мамалигарите. Камата тръгва на пета скорост с уникалната си бързина и с типичния си кинжален удар пронизва целта.


Остават последните две срещи от групата. България – Франция и Румъния – Испания. Нашите и Франция имат по 4 точки, Испания е с две, а румънците с нула. Даже и при загуба, националите имат шанс да отидат напред. Това щеше да се случи, ако северните ни съседи победят или поне завършат наравно с „червените фурии”.

Преди двубоите Стоичков звъни на приятеля си Джика Попеску. И го моли да се хвърлят здраво и да помогнат на България. По същото време плъзва любопитен слух – човек от БФС обещал да занесе пари в лагера на румънците, за да ги стимулира финансово. Срещата трябва да се състои вечерта на 17 юни. Комшиите обаче напразно чакат българския пратеник в заведение, намиращо се на десетина километра от тяхната база. Футболният ни съюз не праща никого, тъй като... парите не са намерени. Мълвата гласи, че става въпрос за няколко хиляди долара.

На другия ден са двата мача. За нашия помним всички. „Петлите” ни оскубват с 3:1, а Любо Пенев си вкарва автогол с глава. За България се разписва отново Стоичков – 3 гола от 3 мача за Камата. Но това не радва нито него, нито играчите, защото Испания печели с 2:1 двубоя си с Румъния.


Там драмата е пълна. „Фуриите” повеждат чрез Манхарин в самото начало, после Радучою изравнява. Равенството се запазва до 84-ата минута, а при този резултат България продължава напред, въпреки че губи от Франция. Но Гилермо Амор забива втори гол в румънската врата. Гадното е, че преди да вкара, той преодолява Попеску, който уж е обещал на Стоичков Румъния да скочи и да ни удари едно рамо.

След Евро 96 Димитър Пенев е уволнен. В знак на солидарност с треньора си Стоичков и Любослав Пенев се отказват от националния, но впоследствие се завръщат.

При прибирането на родна земя от Англия пък Любо изръсва пред телевизионните камери: „Кой ме уважава, ме уважава, който не – да духа супата!”.

20 години вече националният ни отбор духа супата. След Евро 96 участвахме само на две големи първенства – на световното 1998 и на европейското 2004. На Мондиала във Франция не излязохме от групата след едно реми и две загуби, едната повече от тежка – 1:6 от Испания. На Евро 2004 регистрирахме три загуби от три мача. Оттогава до днес не сме помирисали нито един голям форум. Просто духането на супата продължава. Продължава и Евро 2016 - естествено, без нас...
БЛИЦ СПОРТ