24 септември е дата, на която трябва да сме горди, че сме българи. Трябва да сме горди заради постиженията на български спортисти, останали завинаги в историята. Постижения, за които в момента само можем да мечтаем.

На 24 септември 1972 година Йорданка Благоева подобрява световния рекорд в скока на височина, след като преминава 194 см. Легендарната ни състезателка скача на Олимпийския стадион в Мюнхен, а това е първият световен рекорд за българската атлетика.

2_1.jpg

На 24 септември 1988 година Христо Марков печели олимпийската титла в тройния скок на Игрите в Сеул. Той е първият български атлет от мъжки пол, който постига олимпийско злато. Засега и единствен.

4_6.jpgСимволиката си казва думата и на 24 септември 2000 година, когато 23-годишната по това време Тереза Маринова става олимпийска шампионка в тройния скок на Олимпиадата в Сидни. Тереза постига феноменалния си опит 15.20 метра от първия опит. А зад успеха й седеше точно Христо Марков. Човекът, който 12 години по-рано се качва на олимпийския връх в същата дисциплина.

3_3.jpg