Сампдория в момента може да е средняк в Серия „А“ и да регистрира тежки загуби, като тази от Лацио (3:7) в неделя, но преди около четвърт век имаше период, в който „моряците“ бяха фактор в италианския и европейския футбол.

През 1992 година „блучеркиати“ загубиха с 0:1 от Барселона и Христо Стоичков след продължения финала за КЕШ на „Уембли“ (гол на Роналд Куман от фаул), но в периода 1985-1994 година клубът спечели една шампионска титла, четири пъти Купата на Италия, един път Суперкупата. По същото време бяха изиграни и два финала за КНК – един загубен и един спечелен.

Днес се навършват 27 години от единствения европейски триумф на Сампдория. След като през сезон 1988/89 италианският клуб губи от Барселона с 0:2 финала на КНК, година по-късно тимът на Вуядин Бошков отново излиза в спор за трофея и този път не бърка – побеждава Андерлехт.

„Моряците“ се класират за турнира като носител на Купата на Италия и в първия кръг на КНК елиминират норвежкия Бран след победи с 2:0 като гост (голове на Джанлука Виали и Роберто Манчини) и 1:0 у дома (попадение на Сречко Катанец).

Съперник във втория кръг е Борусия (Дортмунд) и гол на Манчини две минути преди края гарантира равенството 1:1 на „Вестфален Щадион“. На реванша Виали се разписва два пъти за успеха с 2:0. На четвъртфиналите е елиминиран Грасхопър. В Генуа Сампдория бие с 2:0 (Пиетро Виерховод и автогол на Урс Майер), а в Цюрих е регистрирана победа с 2:1 (Тониньо Серезо и Атилио Ломбардо).

Виали вкарва два гола за равенството 2:2 като гост на Монако в първия полуфинал, а на реванша Виерховод и Ломбардо се разписват за 2:0 и класират тима на Бошков на финала.

Финалът на стадион „Улеви“ в Гьотеборг срещу Андерлехт е оспорван. Нито един от двата тима не успява да вкара гол в редовното време. Виали се разписва два пъти в продълженията и носи на Сампдория единствения евротрофей в историята на клуба.

Година по-късно „моряците“ стават шампион на Италия, а през 1992 година стигат до финала на КЕШ. Това обаче е друга история. След това започва постепенния спад в представянето на Сампдория, в който имаше и две изпадания в Серия „Б“.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

9 май 1990 година
КНК, финал

Сампдория – Андерлехт 2:0
1:0 Джанлука Виали (105), 2:0 Джанлука Виали (108)

Сампдория: Джанлука Палиука, Морено Манини, Амедео Карбони, Фауста Пари, Пиетро Виерховод, Лука Пелегрини, Джузепе Досена, Джовани Интерници (55-Атилио Ломбардо), Джанлука Виали, Роберто Манчини, Сречко Катанец (92-Фаусто Салсано)
Треньор: Вуядин Бошков

Андерлехт: Филип де Вилде, Жорж Грюн, Ги Маршул, Стивън Кеши, Вим Койман, Чарли Мусонда, Патрик Вервоод, Арнор Гудьонсен, Марк Дегрийзе (103-Люк Нилис), Милан Янкович (116-Луис Оливейра), Марк ван дер Линден
Треньор: Аад де Мос

Гьотеборг, „Улеви“ - 20 103 зрители
Съдия: Бруно Галер (Швейцария)
Жълти картони: Морено Манини, Амедео Карбони (Сампдория); Стивън Кеши (Андерлехт)