Понякога съдбата те предизвиква да минеш през тежки изпитания и ако ги преодолееш, ти поднася скъпоценен подарък. На днешния ден точно преди 30 години (през 1989-а) ЦСКА играе четвъртфинален реванш за КНК с холандския Рода (Керкраде). „Червените” печелят първата среща с 2:1, а на реванша губят със същия резултат, но после при дузпите триумфират. Именно за уникалната битка ще ви разкажем днес в рубриката ни БЛИЦ Архив.

Христо Стоичков е едно от главните действащи лица на терена. ЦСКА и Ицо сякаш преминават през деветте кръга на ада, за да оцелеят. След това на полуфиналите тимът от Борисовата градина се изправя срещу Барселона. Точно в тези два мача Йохан Кройф забелязва Христо Стоичков. Година и половина по-късно Камата официално става футболист на каталунския гранд.

Ако обаче ЦСКА не беше взел тежкия изпит в Керкраде, кариерата на Ицо едва ли би се развила по този начин – до Барселона, с чийто екип постига уникални резултати, включително и спечелената КЕШ през 1992 година.

Реваншът в Холандия срещу Рода е изключително интересен. В 38-ата минута Хаан отбелязва гол и домакините повеждат с 1:0. През второто полувреме (56-а минута) Ван Льор вкарва второ попадение и при това развитие на срещата ЦСКА е аут от турнира.

12 минути преди края обаче един от най-добрите играчи на Рода Буребах допуска глуповата грешка. Той тръгва да връща топката към вратаря Недербург, но дебнещият Стоичков пресича подаването. Ицо отмъква кълбото и с левачката го забожда в мрежата – 2:1.

В двете продължение нов гол не пада и се стига до изпълнението на дузпи. Те започват кошмарно за ЦСКА, тъй като при шута на Любо Пенев топката се отбива в гредата. След това обаче никой от „червените” не греши,  а вратарят Илия Вълов се превръща в герой. Той спасява два удара – на Грунендайк и Буребах.

По този начин ЦСКА преодолява своя холандски съперник и за трети път в историята си достига до полуфинал в Европа. И докато през 1967 и 1982 година това е в турнира за КЕШ, сега постижението е извършено в надпреварата за КНК (Купата на носителите на национални купи). 

Всъщност, това е и последният полуфинал на "червените" в европейските клубни турнири. 

„Усетих, че Буребах ще тръгне да връща топката към вратаря. Реагирах мигновено и се докопах до топката. Вратарят им тръгна да скъсява ъгъла, но аз го хванах в крачка”, разказва след мача Христо Стоичков, който на полуфинала ще вкара в двата двубоя три гола на Барселона.

Съставът на ЦСКА: Илия Вълов, Недялко Младенов, Трифон Иванов, Красимир Безински, Георги Димитров, Костадин Янчев (57 – Георги Георгиев), Емил Костадинов, Христо Стоичков, Любослав Пенев, Ивайло Киров (63 – Петър Витанов), Стефан Бачев.
БЛИЦ СПОРТ

При дузпите:
Любо Пенев стреля в гредата – 0:0
Ван Льор е точен – 1:0
Георги Георгиев вкарва – 1:1
Хансен стреля точно – 2:1
Трифон Иванов е безпощаден – 2:2
Вълов спасява удара на Грунендайк – 2:2
Недялко Младенов бележи – 2:3
Хаан не пропуска – 3:3
Левачката на Стоичков стреля право в целта – 3:4
Вълов спасява и шута на Буребах – 3:4