Днес се навършват 35 години от най-дългия мач в историята на професионалния бейзбол. На 18 април 1981 г. в среща от второто ниво на бейзболната пирамида на САЩ един срещу друг се изправят Поутъкет Ред Сокс и Рочестър Ред Уингс.

Двата тима играят общо 33 ининга, а самата среща продължава осем часа и 25 минути. Въпреки че мач може да бъде прекратен след изтичането на определено време, това правило не фигурира в правилника на съдиите по това време. Затова срещата продължава да се играе.

Самият мач започва с 30 минути закъснение заради проблем с осветлението на стадиона. На трибуните в началото има 1740 зрители. След деветия ининг, когато приключва обикновено приключват мачове, резултатът е 1:1. Това налага изиграването на допълнителни ининги.

Срещата изглежда на път да приключи в 21-ия ининг, когато единият отбор прави точка, но съперникът веднага след това изравнява. Мачът продължава до 32-рия ининг, когато президентът на Лигата се обажда по телефона и нарежда прекратяване на мача. Това става в 4:00 часа сутринта на 19 април, който се пада Великден според католическия календар. По това време на трибуните са останали едва 19 зрители.

Когато играчите си тръгват изтощени от стадиона, те срещат хора, които са се отправили към църквата за великденската служба. Мачът е доигран чак на 23 юни. Билетите за „Макой Стейдиъм“ в Поутъкет (Роуд Айлънд) са разпродадени. 5746 зрители и 140 репортери изпълват трибуните. Те стават свидетели на още два ининга и общо 18 минути игра. Дейв Коза прави победната точка за Поутъкет Ред Сокс.

Така е поставен рекордът за най-дълъг бейзболен мач. Предишното постижение е на среща, продължила 29 ининга и 6 часа и 59 минути. Въпросният мач се е играл на 14 юни 1966 г., когато Маями Марлинс побеждава Сейнт Питърсбърг Кардс с 4:3.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ