Жребият за осминафиналите на Лига Европа осигури на феновете вероятно най-интересното дерби, играно в историята на турнира, тъй като един срещу друг бяха противопоставени двата големи английски съперника Ливърпул и Манчестър Юнайтед. Мърсисайдци и „червените дяволи“ имат общо 122 спечелени трофея и 38 шампионски титли, но за първи път ще се изправят един срещу друг в мач от евротурнирите.

Двата тима имат 194 мача един срещу друг, включително и четири финала за купи – Ливърпул печели два пъти решаващата среща за Купата на Лигата, докато Юнайтед два пъти надвива във финал на ФА Къп. Много от дербита между двата отбора са драматични и се помнят дълго от феновете.

ЧАСТ ОТ НАЙ-ПАМЕТНИТЕ МАЧОВЕ МЕЖДУ ЛИВЪРПУЛ И ЮНАЙТЕД
21 май 1977 г., ФА Къп, финал
Манчестър Юнайтед - Ливърпул 2:1

Мърсисайдци са си осигурили шампионската титла и им предстои финал в КЕШ, когато се изправят срещу „червените дяволи“ на „Уембли“. „Червените“ са фаворит, но Юнайтед разбива на пух и прах прогнозите. В 55-ата минута удар на Лу Макари рикошира в Джими Грийнхоф и влиза във вратата на Рей Клемънс, за да донесе победата на Манчестър Юнайтед. Само три минути преди това Джими Кейс е изравнил за Ливърпул, след като Стюърт Пиърсън открива резултата в мача в 50-ата минута.

 

 

26 март 1983 г., Купа на Лигата, финал
Ливърпул – Манчестър Юнайтед 2:1

Близо 100 000 зрителите се събират на „Уембли“, за да видят финала за Купата на Лигата, която по това време носи името Млечната купа заради официалния спонсор на турнира „Милк Маркетинг Борд“. В 75-ата минута гол на Алан Кенеди заличава предимството на Юнайтед, осигурено с попадение на Норман Уайтсайд в самото начало на срещата. Така двубоят отива в продължения, където Рони Уилън е точен в 98-ата минута и Ливърпул печели трофея за трета поредна година и в последния си сезон под ръководството на легендарния Боб Пейсли.

 

 

4 април 1988 г., първенство
Ливърпул – Манчестър Юнайтед 3:3

Манчестър Юнайтед изостава на 11 точки от лидера Ливърпул и отчаяно се нуждае от победа на „Анфилд“, за да запази интригата в битката си тима на Кени Далглиш. Брайън Робсън дава ранен аванс на гостите още в третата минута, но „червените“ обръщат до 3:1 в своя полза с попадения на Питър Биърдсли, Гари Гилеспи и Стив Макмеън. Робсън връща едно попадение в 66-ата, а 11 минути по-късно Гордън Страхън изравнява и застава пред феновете на Ливърпул и ги дразни, имитирайки пушене на пура.

 

 

4 януари 1994 г., първенство
Ливърпул – Манчестър Юнайтед 3:3

Манчестър Юнайтед пристига на „Анфилд“ в ролята си на шампион на Англия и бързо повежда в резултата, вкарвайки три гола в първите 23 минути. Точни са Стив Брус, Райън Гигс и Денис Ъруин. Домакините обаче отвръщат с два гола на Найджъл Клъф преди почивката, а Нийл Ръдък-Бръснача порязва надеждите на „червените дяволи“ за победа с изравнително попадение 11 минути преди края.

 

 

14 март 2009 г., първенство
Манчестър Юнайтед – Ливърпул 1:4

Един от най-любимите спомени на феновете на Ливърпул от „Олд Трафорд“. Кристиано Роналдо дава аванс на домакините от дузпа в 23-ата минута, но пет минути по-късно Фернандо Торес изравнява след грешка на Неманя Видич. Стивън Джерард е точен от дузпа точно преди почивката, а „червените“ получават предимство четвърт час преди края, когато Видич е изгонен от терена. Следват попадения на Фабио Аурелио и Андреа Досена.

 

 

19 септември 2010 г., първенство
Манчестър Юнайтед – Ливърпул 3:2

Димитър Бербатов най-сетне се отплаща за сумата от 30 милиона паунда, която Сър Алекс плаща за него на Тотнъм две години по-рано. Бербо вкарва хеттрик, а едното от попаденията му е от задна ножица, която подлудява феновете в „Театъра на мечтите“. Бербо дава аванс от два гола на „червените дяволи“ с голове в 42-ата и 59-ата минути, но Ливърпул изравнява. Стивън Джерард вкарва дузпа в 64-ата минута и малко след това отново е точен във вратата на Едвин ван дер Сар от фаул. Шест минути преди края изправя „Олд Трафорд“ на крака, бележейки победния гол с глава.