Тази година  Етър ще празнува своя 90-годишен юбилей. По този повод колегите от "Велико Търново Спорт" припомнят най-паметните мигове от историята на "болярите". Един от тях е мачът с Интер през 1974 година.

Етър е пред първото си участие в европейските клубни турнири (Купата на УЕФА), като жребият му отрежда не кой да е, а Интер (Милано). Двубоят във Велико Търново завършва 0:0, а в Италия - 3:0 за "нерадзурите".

Синьо-черната фланелка носят много звезди: капитанът Сандро Мацола, вратарят Бордон, голмайсторът Бонинсеня, капитанът на националния тим Джачинто Факети… Десетина години по-рано тимът грабва Купата на европейските шампиони, а в Италия редува титла след титла.

Старши треньор е опитният Луис Суарес, който пристига в България 4 дни преди мача заедно с техническия директор Умберто. Причината? Италианците не са и чували за Етър и са притеснени от неизвестните българи. Играчите отсядат в хотел “София”, а ден преди мача със специален самолет кацат в Г. Оряховица и са настанени в мотела на Света гора. Десетки фенове ги атакуват за автографи и снимки.

На 18 септември 1974 г. на “Ивайло” влизат 27 000 зрители. Българите започват смело и Иван Петров три пъти опасно стреля към вратата, докато италианците залагат на тяхното “катеначо”. Стълб в защитата е капитанът Стефан Чакъров, в средата действат Георги Василев и Георги Велинов, напред дебнат Димитър Цеков и Стоян Коцев…

2_5.jpg

Кулминацията е в 44-ата минута. Иван Петров напредва и е повален, но турският рефер Хилми Ок не посмява да отсъди очевидната дузпа. В 69-ата минута пък Стефан Чакъров отнема топката от съперник, напредва и със страшен удар от 30 метра праща топката в дясната сглобка на вратата на Бордон. Прословутият Интер предпочита да се брани, като за цял мач създава само две положения чрез Бонинсеня, и накрая се радва на точката. Пред неговата врата стражът Бордон прави чудеса от храброст и спасява близо десет чисти положения, създадени от „виолетовите“ нападатели, но мечтаният гол така и не пада.

“Задачата ни бе да заложим на здрава защита, защото в турнирните битки е важен крайният изход. Доволен съм от това 0:0 и се надявам в Милано да вкараме един гол повече от Етър. Българският отбор има потенциал, харесаха ми нападателите Иван Петров и Георги Илиев”, казва след мача треньорът на гостите Луис Суарес.

“Съдията не отсъди чиста дузпа за събарянето на Петров. Ние бяхме по-активният отбор и победата щеше да ни приляга. Ще се представим достойно и на реванша в Италия”, заявява наставникът на етърци Атанас Цанев.

В реванша на знаменития “Сан Сиро” пред 40 000 зрители Етър здраво се противопоставя на “нерадзурите” до 30-ата минута, но после получава два гола (единият от засада), а след измислена дузпа, последвана от два червени картона на Грозданов и Ст. Коцев се стига до крайното 3:0.

3_7.jpg

След сблъсъка помежду им нещата не се развиват добре и за двата тима. Интер се пада в следващия кръг срещу най-голямото страшилище в онези години ­ Аякс (Амстердам). Отново пробва познатата схема: измъква 0:0 като гост, но у дома се проваля с 1:2 и отпада. А Етър отпада от елитната група, за да се върне няколко години отново и поеме бавно и полека към заветния връх.

Етър ­ – Интер 0:0
18 септември 1974 г.
ст. “Ивайло”, 27 000 зрители
Съдия: Хилми Ок (Турция)

Етър: П. Петров, Лулчев, Ст. Чакъров, Митов, Ст. Грозданов, Г. Велинов, Ив. Петров, Г. Василев, Д. Цеков, Ст. Коцев, Г. Илиев (80 П. Кирилов).
Интер: Бордон, Феделе, Ориали, Кателани, Джубертони, Факети, Мариани (77 Мораро), С. Мацола, Бонинсеня, Бертини, Николи.

Коментарът на този мач е на великотърновския деятел Владимир Русанов. Шест италиански канала също предават мача по радиото.