Франция и Ейре играят днес осминафинал на европейското първенство. Домакините със сигурност са фаворит не само за победа, а и за спечелване на титлата. Любопитен момент връща спомените преди няколко години. През есента на 2009 година Франция и Ейре играха два баража за класиране на световното първенство през 2010-та. В първия двубой "петлите" спечелиха като гост с 1:0 след гол на Анелка в 74-ата минута. На реванша Роби Кийн отбеляза за 1:0 в 33-ата минута. Така приключи вторият двубой, след което се играха продължения. В 103-ата минута след центриране в наказателното поле Тиери Анри си поведе топката с ръка, като преди това бе и в засада, подаде на Галас, който отблизо реализира за 1:1. С това "петлите" се класираха на световното първенство през 2010 година.

"Ако трябва да съм честен, това бе игра с ръка, но аз не съм рефер. Щеше да бъде много по-добре нещата да се случат по друг начин, но както казах - не съм рефер. Аз съм в наказателното поле, пред мен има двама защитници. Топката удари ръката ми, но реферът не видя това и аз продължих да играя. Това не променя факта, че съм много щастлив от класирането ни", призна тогава Анри.

Ирландската футболна асоциация (FAI) подаде официално оплакване до ФИФА заради играта с ръка за преиграване на двубоя, което обаче не бе уважено. "Ръката беше очевидна, отвратени сме! ФИФА абсолютно не искаше Ейре да се класира за световните финали в ЮАР!", беснееше тогава Роби Кийн.

Феновете в Ирландия коментираха, че действията на Анри и останалите, както и на ФИФА, са отнели една мечта за родината им.