На този ден точно преди 30 години Аржентина става за втори път световен шампион по футбол. На Мондиала в Мексико „гаучосите” са водени от своя лидер и капитан Диего Марадона.

Аржентина е в една група с Италия (1:1), България (2:0) и Южна Корея (3:1). На осминафиналите е отстранен Уругвай (1:0), не четвъртфинала – Англия (2:1), а на полуфинала Белгия (2:0).

Марадона се разписва общо 5 пъти - срещу Италия, Англия (два пъти, като единият гол е уникат, а другият е чрез Божията ръка) и Белгия (също два пъти).

На финала Аржентина се изправя срещу Западна Германия (ФРГ). Всичко започва чудесно за южноамериканците. Те повеждат с 2:0 след голове на Хосе Луис Браун (23-а минута) и Хорхе Валдано (56). Немците обаче не прекланят глава и изравняват в рамките на само 7 минути – Румениге (74) и Руди Фьолер (81).  

Дали Германия ще сътвори обрат, дали ще докаже, че никога не се предава и ще се измъкне от тежката ситуация? Отговорът е – не.

Малко след това идва най-великият момент в мача. В 85-ата минута Диего Марадона пуска феноменален пас към Хорхе Буручага, който надбягва Бригел и елегантно пуска топката покрай вратаря Шумахер за 3:2. Аржентина е световен шампион, а щастливият капитан целува и вдига над главата си златната купа./БЛИЦ СПОРТ