Може би си мислите, че мачове се уреждат само в България? Нищо подобно! Това е случай от края на 80-те години на миналия век. В мач от последния кръг на съветското първенство отборът на Динамо (Тбилиси), който вече не играе за нищо, трябва да гостува на застрашен от изпадане тим, който неистово се нуждае от победа. Местните велможи взимат всички мерки отборът им да спечели мача и да се спаси.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

Така в средата на седмицата, предхождаща двубоя, е организирана среща между емисар на въпросния отбор, или „човека с дипломатическото куфарче“, и двама от основните играчи на Динамо – Александър Чивадзе (беше и капитан на Сборная) и Тенгиз Сулаквелидзе. Става ясно, че сумата е предназначена за тях двамата, както и за вратаря Отар Габелия.

Срещата между тримата преминава в делова атмосфера –

куфарчето с парите надлежно е предадено и договорката влиза в сила,

т.е. местният отбор задължително ще победи. От този момент почти целият град е наясно, че „победа будет за нами“. Само че когато остават насаме с куфарчето, Чивадзе и Сулаквелидзе си разменят многозначителни погледи и Чивадзе пита: „А зачем нам Габелия?“ И въобще не казват на вратаря за договорката.

В деня на мача стадионът е претъпкан със зрители, знаещи, че техният любим отбор ще победи и няма да изпадне в по-долна група.  Двубоят започва и домакините, уверени не само в себе си, се впускат в бурни атаки. Сулаквелидзе, който иначе е важна трансмисия между защитата и нападението на Динамо, въобще „не е в час“ и просто разхожда фланелката. А „железният“ бранител Чивадзе пуска нападателите на противника да преминават транзит покрай него.

За зла беда обаче,

вратарят Габелия прави фантастичен мач, спасявайки почти неспасяеми топки.

Той довежда до отчаяние играчите на съперника, които се чудят защо не пуска поне един гол във вратата си.

Мачът вече приближава към своя край и тогава Чивадзе взима нещата в свои ръце. При една от поредните акции на местния тим той удря здрава „балтия“ на откъсващия се играч в наказателното поле – стопроцентова дузпа. Изпълнителят умишлено се приближава до Габелия и тихичко му казва: „Как договорились – в левом“. Нищо неподозиращият Габелия го гледа втрещено, понеже тази реплика не му говори нищо. А после се хвърля с плонж в левия ъгъл и спасява дузпата. Публиката е изтръпнала, тъй като мечтаното спасение е напът да се превърне в мираж. Тогава и на Чивадзе му „пада пердето“ и той си изпросва червен картон. Но и това не помага –

мачът завършва при нулево равенство и местният отбор изпада в по-долна група.

След края на мача и зрителите, и футболистите на местния тим се разотиват разочаровани. Но най-тъжни се оказват играчите на Динамо (Тбилиси) Чивадзе и Сулаквелидзе. Те вече са взели парите, а не са свършили „работата“, за която са ангажирани. За тях настъпват тежки дни, защото тези, които са дали „сухото“, със заплахи тръгват по петите им да си ги искат обратно. И твърде вероятно е да са ги взели, но тук историята мълчи...
Румен ПАЙТАШЕВ